UDMR: De acum înainte, 80% din redevența pentru exploatarea apelor minerale terapeutice va rămâne în bugetul local

80% din redevența pentru exploatarea apelor minerale terapeutice va rămâne, acum, la nivelul administrațiilor locale și județene și poate fi direcționată către dezvoltarea comunităților locale. Proiectul de lege, elaborat de UDMR, a fost votat, marți, de plenul Camerei Deputaților.

Miklós Zoltán, deputatul UDMR din județul Covasna și inițiatorul proiectului de lege, a subliniat faptul că au fost incluse în lege redistribuirea redevențelor pentru apele minerale similare cu cele utilizate pentru consum, care sunt carbogazoase sau necarbogazoase. Politicianul UDMR a accentuat că, în cazul apelor minerale folosite în scopuri terapeutice, 35% din redevența plătită de către extractor va rămâne în bugetul județean, iar 45% va ajunge în bugetul administrației locale respective.

„Apele minerale utilizate în scopuri terapeutice sunt încadrate în aceeași categorie cu sursele de apă minerală. Acestea sunt utilizate în băile și centrele medicale pentru prevenirea, tratarea sau ameliorarea multor afecțiuni. Potrivit proiectului de lege, autoritățile locale vor avea dreptul de a beneficia și de redevența pentru exploatarea apelor minerale terapeutice, care pot fi folosite pentru finanțarea măsurilor care vizează creșterea nivelului de trai al populației, furnizarea serviciilor publice necesare sau investiții în infrastructură, dar și pentru dezvoltarea turistică. Obiectivul UDMR este ca redevențele să rămână în bugetul local, pentru a putea fi direcționate în beneficiul comunității”, a subliniat Miklós Zoltán, inițiatorul proiectului de lege.

De asemenea, deputatul UDMR a remarcat că această inițiativă legislativă va afecta mai multe localități din țară. De exemplu: Târgu Ocna, Sărata din județul Bacău, Sângeorz-Băi din județul Bistrița-Năsăud, Băile Herculane și Mehadia din Caraș-Severin, Turda din județul Cluj, Pucioasa din județul Dâmbovița, Geoagiu Băi și Vața de Jos din Hunedoara, Ocna Șugatag din Maramureș, Băltățești din județul Neamț, Poiana Câmpina din Prahova, Crasna din Sălaj, Bixad și Vama din județul Satu Mare, Vatra Dornei din Suceava și Căciulata, Călimănești, Olănești din Vâlcea.
Așa cum se știe, ca rezultat al eforturilor UDMR, în 2020 a fost modificată această lege, care a lăsat 80% din redevența plătită după extracția apei minerale utilizate pentru consum în conturile unităților administrative județene și locale.

Proiectul de lege va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, după ce Ministerul Finanțelor va actualiza legislația complementară relevantă.

 

Lista indicativă a licențelor de exploatare în vigoare, preluată de pe site-ul Agenției Naționale a Resurselor Minerale.

Nr.crt. Județ Localitate
1. Bacău Târgu Ocna
2. Bacău Sărata
3. Bacău Slănic Moldova
4. Bihor Tinca
5. Bihor Sânmartin
6. Bistrița-Năsăud Sângeorz-Băi
7. Buzău Merei
8. Caraș-Severin Mehadia și Băile Herculane
9. Cluj Turda
10. Constanța Eforie Sud
11. Constanța Mangalia
12. Covasna Covasna
13. Covasna Malnaș Băi
14. Covasna Bixad
15. Covasna Arcuș
16. Dâmbovița Pucioasa
17. Gorj Săcelu de Gorj
18. Harghita Borsec
19. Harghita Tușnad Băi
20. Harghita Siculeni
21. Harghita Toplița
22. Harghita Odorheiu Secuiesc
23. Hunedoara Geoagiu Băi
24. Hunedoara Vața de Jos
25. Iași Iași
26. Maramureș Ocna Șugatag
27. Mehedinți Turnu Severin
28. Mureș Neaua
29. Mureș Sângeorgiu de Mureș
30. Neamț Bălțătești
31. Prahova Poiana Câmpina
32. Satu Mare Bixad
33. Satu Mare Vama
34. Sălaj Crasna
35. Sibiu Bazna
36. Suceava Vatra Dornei
37. Vâlcea Băile Govora
38. Vâlcea Căciulata
39. Vâlcea Călimănești
40. Vâlcea Olănești
41. Vrancea Vizantea-Livezi

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare