UE a reuşit să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră în 2023

Emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană au scăzut cu 5,1% în 2023, au arătat datele oficiale publicate în această săptămână, continuând tendinţa lor de scădere înregistrată la nivelul Europei, informează Reuters, citată de Agerpres.

De ce este important?

Europa este continentul cu cel mai rapid ritm de încălzire, în condiţiile în care schimbările climatice agravează deja secetele, incendiile de vegetaţie şi valurile letale de căldură.

După ce au stabilit obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru a-şi reduce contribuţia la încălzirea climei globale, cele 27 de ţări din UE se gândesc în prezent la modul în care pot să le îndeplinească şi la cine trebuie să plătească pentru ele.

UE s-a angajat să îşi reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 în raport cu nivelurile din 1990.

Date numerice

Ţările din UE au produs 3,4 miliarde de tone de emisii de gaze cu efect de seră anul trecut, cu 5,1% mai puţin decât în 2022, arată o analiză realizată de Reuters pe baza datelor furnizate de Eurostat.

Pentru comparaţie, emisiile mondiale de dioxid de carbon provenite din arderea combustibililor fosili au crescut până la 37 de miliarde de tone în 2023.

Context

Progresele înregistrate în reducerea emisiilor variază de la un sector la altul.

Emisiile generate de producţia de energie electrică înregistrează cea mai rapidă scădere, iar sectorul este pe cale să îndeplinească obiectivele UE în materie de climă.

Emisiile din UE provenite din producţia de energie electrică, gaze, abur şi aer condiţionat au scăzut cu aproximativ 18% în 2023, comparativ cu 2022, datorită trecerii la mai multă energie regenerabilă. Cererea globală de energie electrică a scăzut, de asemenea, datorită reducerii producţiei industriale şi a vremii mai blânde.

Însă alte sectoare rămân în urmă. Emisiile din transporturi, construcţii şi minerit abia dacă au înregistrat o scădere anul trecut, în timp ce emisiile din agricultură au crescut uşor.
Ce urmează?

Viitoarea Comisie Europeană şi viitoarele guverne ale ţărilor din UE se vor confrunta cu decizii dificile în ceea ce priveşte modul în care vor reuşi să alinieze alte sectoare la obiectivele climatice.

În timp ce industria, centralele electrice şi transporturile se confruntă deja cu reglementări stricte ale UE în materie de climă, unii factori de decizie au solicitat o relaxare a politicilor ecologice. Politicienii de la Bruxelles au relaxat deja normele ecologice pentru agricultură în urma protestelor fermierilor.

„Agricultura este cel mai neobişnuit sector”, a declarat Linda Kalcher, director executiv al grupului de reflecţie Strategic Perspectives, menţionând lipsa actuală de politici climatice ale UE care să vizeze agricultura.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare