UE anunță angajamente în valoare de aproape un miliard de euro pentru protejarea oceanelor

Săptămâna trecută. în cadrul Conferinței „Oceanul nostru” (OOC) din Palau, UE și-a reînnoit angajamentele față de guvernanța internațională a oceanelor. Prezentând o listă de 44 de angajamente în valoare de aproape un miliard de euro pentru perioada 2020-2022, UE a prezentat cele mai importante angajamente în termeni de valoare pe care le-a oferit vreodată în cadrul unei conferințe „Oceanul nostru”.

Tema ediției din 2022 este „Oceanul nostru, popoarele noastre, prosperitatea noastră” și atrage parteneri globali pentru a identifica soluții pentru gestionarea durabilă a resurselor marine, pentru creșterea rezilienței oceanelor la schimbările climatice și pentru protejarea sănătății lor pentru generațiile viitoare.

În cadrul Conferinței „Oceanul nostru”, UE și-a asumat angajamente care acoperă toate temele acestui eveniment internațional: zonele marine protejate; combaterea poluării marine; confruntarea cu criza oceano-climatică; crearea unor economii albastre durabile; promovarea pescuitului la scară mică și a acvaculturii durabile și realizarea unui ocean sigur, corect și securizat. UE a elaborat, de asemenea, un instrument de urmărire a angajamentelor, pentru a le permite cetățenilor să urmărească progresele înregistrate în punerea în aplicare a angajamentelor.

UE este conștientă de provocările cu care se confruntă oceanul și a pus un accent puternic în acest an pe protejarea și refacerea acestuia, de exemplu prin contribuția la inițiative precum summitul „Un singur ocean” (din februarie, la Brest) și viitoarea Conferință ONU privind oceanele (din iunie-iulie, la Lisabona). De asemenea, UE își actualizează în prezent Agenda privind guvernanța internațională a oceanelor pentru a ține seama în mod cuprinzător de provocările legate de oceane și de evoluțiile recente, dar și de oportunitățile oferite de Pactul verde european.

UE rămâne pe deplin angajată în procesul „Oceanul nostru” și este pregătită să își asume responsabilitatea în ceea ce privește guvernanța internațională a oceanelor, ca susținător ferm al multilateralismului. 

Exemple de angajamente emblematice

Aproape 500 de milioane EUR în perioada 2021-2023 vor fi alocate cercetării, dezvoltării și inovării în cadrul finanțării inițiale (și anume, finanțarea pentru înființarea de întreprinderi) pentru misiunea Orizont „Restabilirea oceanelor și a apelor noastre până în 2030”. „Misiunea oceane” va aborda oceanele și apele ca un element unitar și va juca un rol esențial în realizarea neutralității climatice și în refacerea cadrului natural. Ea va contribui la realizarea obiectivelor UE de protejare a 30 % din zona maritimă a statelor membre, precum și la refacerea ecosistemelor marine, la prevenirea și eliminarea poluării prin reducerea deșeurilor de plastic din mare, a pierderilor de nutrienți și a utilizării pesticidelor chimice, precum și la dezvoltarea în continuare a unei economii albastre sustenabile și circulare.

UE a anunțat și o contribuție de 55 de milioane EUR pentru consolidarea monitorizării mediului marin și a monitorizării schimbărilor climatice, prin programul său de monitorizare prin satelit Copernicus și în special prin serviciul WEkEo, care permite comunității internaționale de cercetare să acceseze într-un singur loc toate produsele care descriu situația trecută, prezentă și viitoare a sistemului terestru, precum și instrumente online dedicate științelor mediului instalate în sisteme de cloud computing.

Context

Lansată inițial în 2014, Conferința „Oceanul nostru” a avut loc în SUA în 2014 și 2016. Chile a găzduit-o în 2015, UE în 2017 (Malta), Indonezia în 2018 și Norvegia în 2019. Pe parcursul celor șase conferințe anterioare, participanții și-au asumat peste 1 400 de angajamente în valoare de aproximativ 91,4 miliarde USD și au protejat cel puțin cinci milioane de mile pătrate de ocean. Această a 7-a ediție, convocată în comun de președintele Surangel Whipps Jr. din Palau și de trimisul prezidențial special al SUA pentru climă John Kerry, este cu atât mai importantă cu cât va contribui la atragerea atenției asupra uneia dintre regiunile cele mai dependente de oceane și cele mai expuse schimbărilor climatice.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare