UE înlocuiește mecanismul de autorizare a exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19

UE nu va extinde mecanismul de transparență și autorizare pentru exporturile de vaccinuri împotriva COVID-19, care expiră la 31 decembrie 2021. Asta înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2022, producătorii de vaccinuri nu vor mai trebui să solicite o autorizație pentru exportul de vaccinuri în afara UE.

Transparența exporturilor va continua să fie asigurată printr-un nou mecanism de monitorizare care va furniza Comisiei Europene, în timp util, date specifice companiilor privind exporturile de vaccinuri. Comisia va continua să monitorizeze situația epidemiologică în curs de desfășurare pentru a lua măsurile adecvate, dacă este necesar.

Această decizie face parte din eforturile mai ample ale UE de a facilita producția cât mai largă și mai rapidă și distribuția echitabilă a vaccinurilor împotriva COVID-19 de care este nevoie urgentă în lume:

  • UE este cel mai mare furnizor mondial de vaccinuri împotriva COVID-19, cu peste 1,3 miliarde de doze exportate până în prezent, mai mult de jumătate din producția sa.
  • De asemenea, UE va dona cel puțin 500 de milioane de doze țărilor celor mai vulnerabile în următoarele luni.
  • UE a alocat 1 miliard EUR pentru a crea centre de producție în diferite regiuni din Africa împreună cu partenerii noștri africani și cu partenerii noștri industriali. Scopul este de a crește capacitatea permanentă de producție de vaccinuri și de a o distribui mai bine în întreaga lume.
  • UE s-a implicat activ în încercarea de a ajunge la un acord în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) cu privire la un răspuns cuprinzător la pandemia de COVID-19, pentru a facilita producția și exportul de vaccinuri și de alte medicamente esențiale.

Noul mecanism de monitorizare va asigura o colectare continuă și în timp util a datelor privind exporturile de doze de vaccin împotriva COVID-19 și de substanțe active pentru producția vaccinurilor respective la nivel de companie. Autoritățile vamale din statele membre ale UE vor colecta aceste date. Comisia va publica aceste date la nivel agregat.

Scopul mecanismului de transparență și autorizare pentru exporturile de vaccinuri a fost de a asigura livrarea vaccinurilor către europeni, în conformitate cu obligațiile contractuale ale companiilor. Sistemul a îmbunătățit în mod semnificativ transparența producției și a livrărilor de vaccinuri, precum și pe cea a lanțurilor de aprovizionare cu vaccinuri.

Aceasta a arătat, de asemenea, că UE este lider mondial în ceea ce privește exporturile de vaccinuri. Livrările de doze de vaccin împotriva COVID-19 în Uniune au continuat într-un ritm din ce în ce mai accelerat, ceea ce a dus la un progres clar al campaniei de vaccinare în Uniune.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare