UE interzice produsele fabricate prin muncă forțată pe piața sa

Consiliul UE a adoptat marți un regulament prin care interzice produsele fabricate prin muncă forțată pe piața Uniunii. Textul interzice introducerea și punerea la dispoziție pe piața Uniunii sau exportul de pe piața Uniunii a oricărui produs fabricat prin muncă forțată. Aceasta este ultima etapă a procesului decizional.

Investigarea și combaterea muncii forțate

Acest regulament creează cadrul necesar pe care să se bazeze acțiunile în justiție vizând produse fabricate prin muncă forțată pe piața internă. Comisia va crea o bază de date privind domeniile sau produsele cu risc de muncă forțată pentru a sprijini activitatea autorităților competente în evaluarea posibilelor încălcări ale acestui regulament. Pe baza unei evaluări a riscurilor posibile, Comisia (în cazul utilizării muncii forțate în afara UE) sau autoritățile statelor membre (în cazul utilizării muncii forțate pe teritoriul lor) pot iniția o investigație.

Autoritățile statelor membre ar trebui să facă schimb de informații cu alte state membre în cazul în care suspectează că au loc încălcări ale regulamentului în alte părți ale Uniunii Europene sau să facă schimb de informații cu Comisia în cazul în care suspectează utilizarea muncii forțate într-o țară terță. Decizia finală (și anume de a interzice, a retrage și a elimina un produs fabricat prin muncă forțată) va fi luată de autoritatea care a condus investigația. Decizia luată de o autoritate națională se va aplica în toate celelalte state membre, pe baza principiului recunoașterii reciproce.

Etapele următoare

În urma aprobării de astăzi de către Consiliu, actul legislativ a fost adoptat.

După semnarea de către președinta Parlamentului European și președintele Consiliului, regulamentul se va publica în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare în ziua următoare datei publicării sale. Acesta se va aplica la trei ani de la data intrării în vigoare.

Context

Aproximativ 27,6 milioane de persoane lucrează în condiții de muncă forțată în întreaga lume, în multe sectoare și pe toate continentele. Munca forțată se întâlnește cel mai frecvent în sectorul privat, dar uneori este impusă de autorități publice.

La 14 septembrie 2022, Comisia a propus regulamentul privind interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată în UE. Consiliul și-a adoptat poziția de negociere la 26 ianuarie 2024. Cei doi colegiuitori (Consiliul și Parlamentul) au ajuns la un acord provizoriu la 5 martie 2024.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare