UE oferă ajutor umanitar în valoare de 175 de milioane de euro pentru Africa de Vest și Africa Centrală

UE își reafirmă solidaritatea cu persoanele vulnerabile din țările din Africa de Vest și Africa Centrală punând la dispoziție în 2022 un buget umanitar de 175 de milioane de euro.

Finanțarea va fi alocată unor proiecte umanitare din următoarele opt țări: Burkina Faso (23,5 milioane EUR), Camerun (16 milioane EUR), Republica Centrafricană (17 milioane EUR), Ciad (26,5 milioane EUR), Mali (25 de milioane EUR), Mauritania (8,5 milioane EUR), Niger (24 de milioane EUR) și Nigeria (34 de milioane EUR).

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: Populația din Africa de Vest și Africa Centrală continuă să fie afectată de o criză umanitară complexă. Încălcări grave ale drepturilor copiilor, violențe pe criterii de gen, răpiri și agresiuni, arestări arbitrare și execuții extrajudiciare au loc în prezent în mod sistematic. Nevoile umanitare sunt exacerbate și mai mult de o criză alimentară fără precedent, de dezastre naturale, de schimbările climatice și de pandemia de COVID-19. Asistența UE va fi utilizată pentru a răspunde nevoilor de bază, inclusiv prin furnizarea de alimente, de asistență sanitară și de protecție, precum și prin îmbunătățirea accesului la apă potabilă sigură.

Finanțarea umanitară pe care o oferă UE țărilor din Africa de Vest și Africa Centrală are ca obiective:

  • să ofere asistență vitală persoanelor afectate de conflicte și comunităților care găzduiesc persoane care au fost nevoite să își abandoneze casa;
  • să ofere protecție persoanelor vulnerabile și să sprijine respectarea dreptului internațional umanitar și a principiilor umanitare;
  • să sprijine luarea de măsuri de abordare a crizelor alimentare și a malnutriției acute grave în rândul copiilor sub 5 ani;
  • să consolideze răspunsul imediat în ceea ce privește serviciile de bază pentru populația cea mai vulnerabilă, în special în ceea ce privește asistența medicală pentru toți sau educația copiilor victime ale crizelor umanitare și
  • să consolideze gradul de pregătire a comunităților fragile pentru situații de criză, cum ar fi strămutarea în masă a persoanelor sau crizele alimentare sau climatice recurente.

Această asistență face parte din sprijinul mai larg acordat de UE regiunii, inclusiv prin contribuțiile „Echipei Europa” la Răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus, prin sprijinirea eforturilor de distribuire a vaccinurilor prin intermediul mecanismului COVAX și prin alte acțiuni care oferă sprijin pe termen mai lung pentru consolidarea sistemelor de sănătate fragile.

Context

Regiunea Africii de Vest și a Africii Centrale este una dintre cele mai sărace și mai fragile regiuni din lume. Este o regiune afectată de o combinație de crize umanitare majore prelungite și recurente alimentate de conflicte și agravate de insecuritate alimentară, subnutriție cronică, pericole naturale, epidemii și schimbări climatice. În 2021, peste 35,2 milioane de persoane din regiune au avut nevoie de asistență de urgență.

Doar prin acțiuni umanitare nu se pot însă rezolva cauzele subiacente și adesea structurale ale crizelor umanitare din regiune. Prin urmare, UE aplică și promovează o abordare bazată pe tripla legătură dintre ajutorul umanitar, ajutorul pentru dezvoltare și acțiunile în direcția păcii, care le permite donatorilor să își unească eforturile pentru a spori și mai mult coerența dintre ajutorul umanitar și pentru dezvoltare și acțiunile de stabilizare.

În 2021, UE a sprijinit intervențiile umanitare în regiune cu peste 265 de milioane EUR. O parte din această finanțare a fost utilizată pentru a contribui la soluționarea crizei alimentare din regiune, care a afectat în principal persoanele din zonele lovite de conflicte. Asistența umanitară acordată de UE sprijină persoanele afectate de conflicte și de insecuritate, oferindu-le adăposturi, ajutor alimentar și nutrițional de urgență, acces la asistență medicală și la apă potabilă, tratamente pentru copiii malnutriți și protecție pentru persoanele vulnerabile.

În plus, Comisia Europeană oferă asistență umanitară în valoare de 100 de milioane EUR pentru a sprijini desfășurarea campaniilor de vaccinare în țările din Africa care au nevoi umanitare critice și sisteme de sănătate fragile. Cel puțin 25 de milioane EUR din această finanțare reprezintă sprijin destinat campaniilor de vaccinare pentru persoanele cele mai vulnerabile din Africa de Vest și Africa Centrală.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare