Asigurarea accesului la vaccinuri anti-COVID-19 sigure și la prețuri abordabile în întreaga lume, și mai ales în țările cu venituri reduse și medii, reprezintă o prioritate a Uniunii Europene.
Cu ocazia Summit-ului mondial în domeniul sănătății, desfășurat la Roma, la 21 mai, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat că „Echipa Europa” va distribui țărilor cu venituri reduse și medii cel puțin 100 de milioane de doze până la sfârșitul anului 2021, în special prin intermediul mecanismului COVAX, partenerul nostru în campania de vaccinare a populației mondiale.
Echipa Europa (formată din UE, instituțiile sale și toate cele 27 de state membre) este pe cale să depășească acest obiectiv inițial, deoarece se prevede că, până la sfârșitul anului 2021, 200 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 vor fi distribuite țărilor care au cea mai mare nevoie de ele.
„Echipa Europa își asumă responsabilitatea de a ajuta restul lumii să lupte împotriva virusului. Vaccinarea este esențială – de aceea este crucial să se asigure accesul țărilor din întreaga lume la vaccinurile anti-COVID-19. Până la sfârșitul anului, vom distribui peste 200 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 țărilor cu venituri reduse și medii”, a spus Ursula von der Leyen.
Cele peste 200 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 promise de Echipa Europa vor ajunge în țările de destinație, în special prin intermediul COVAX, până la sfârșitul acestui an.
COVAX a livrat până în prezent 122 de milioane de doze unui număr de 136 de țări.
În paralel, Echipa Europa a lansat o inițiativă privind producerea de vaccinuri, medicamente și tehnologii medicale și accesul la acestea în Africa.
Această inițiativă, sprijinită cu fonduri în valoare de 1 miliard EUR de la bugetul UE și din partea instituțiilor europene de finanțare a dezvoltării, cum ar fi Banca Europeană de Investiții (BEI), va contribui la crearea condițiilor adecvate pentru producerea vaccinurilor la nivel local, în Africa.
La 9 iulie, Echipa Europa a acceptat să sprijine investiții la scară largă în producția de vaccinuri la Institutul Pasteur din Dakar, precum și alte măsuri de sprijin. Noua unitate de producție va reduce dependența Africii de importurile de vaccinuri, care se ridică în prezent la 99 %, și va consolida reziliența continentului la viitoarele pandemii.