După ce cantitățile uriașe de cereale importate au afectat activitatea fermierilor, o nouă provocare se conturează pe piața din România: invazia uleiului ucrainean. Avertizările specialiștilor sunt alarmante și arată că doar în ultimul an au intrat la vânzare peste 200 de mii de tone de ulei alimentar. Totul, în ciuda faptului că țara noastră este al doilea cel mai mare producător de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, scrie realitatea.net.
Anul de recoltă 2023 a adus pentru țara noastră o producție de aproape 2,31 milioane de tone de semințe de floarea soarelui, în ciuda lipsei unor sisteme de irigații funcționale. Cu toate acestea, România a importat pe tot parcursul anului ulei din Ucraina. Ministrul agriculturii, Florin Barbu, nu crede că uleiul ucrainean va avea un impact semnificativ asupra pieței locale.
„În momentul de față, nu știu dacă mai mult de 2% sau 1% din uleiul din retailer este din Ucraina. Eu rar am văzut câte o sticlă de ulei venit din Ucraina. O să vedeți că pe rafturile magazinelor uleiul este românesc”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
De menționat este că o bună parte din semințele de floarea soarelui folosite pentru producerea uleiului a fost tot din Ucraina. Vecinii noștri au început să trimită ulei către noi după ce Comisia Europeană a interzis importurile de floarea-soarelui anul trecut. Liderii europeni cer prelungirea acestei măsuri și în viitor, pentru a proteja piața internă a Uniunii.
Pe de altă parte, agricultorii acuză lipsa irigațiilor, iar cantitatea și calitatea semințelor de floarea soarelui scad în fiecare vară secetoasă. În condiții optime, România ar putea produce și peste 3 milioane de tone.
Agricultorii spun că autoritățile trebuie să intervină de urgență pentru a-i ajuta, iar procesatorii vor fi, la rândul lor, încurajați să fabrice ulei cu semințe românești.