Fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP, a îndemnat-o pe fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, să se ducă în faţa procurorului de caz, în dosarul în care aceasta este cercetată, şi să se apere, „nu să fugă de justiţie”.
- „Dânsa nu trebuie să fie ostilă justiţiei. Trebuia să spună: „Da, mă duc să dau explicaţii pentru toate capetele de acuzare”. (…) Dacă va fi găsită vinovata de o instanţă de judecată ar trebui măcar, dacă nu susţinem, să nu împiedicăm acest parcurs (n.r. – de procuror european), pentru că este vorba de poziţionarea României într-o poziţie deosebit de importantă.
Aşa aş judeca din punct de vedere şi al dânsei şi al nostru. E totuşi prezumţia de nevinovăţie. (…) Cred că, dacă află ce am spus, poate reflectează (Kovesi – n.r.). Du-te femeie şi spune ce ai de spus procurorului. Apără-te şi în fata procurorului, şi public, dar apără-te, nu fi în defensivă! Aşa, negând şi refuzând şi recuzând procurorul, nu faci decât să creezi câmp de dezbatere în continuare”, a declarat Băsescu la România TV.
Întrebat până în ce punct ar putea procurorul general, Augustin Lazăr, să o apere pe Kovesi, Băsescu a spus: „Sper nu până în punctul în care să se decredibilizeze”.
„Uitaţi-vă ce urât arată justiţia, e un un spectacol. (..) Procurorii din diverse grupări se bat între ei. (…) Sunt şi bătălii între grupuri de judecători”, a adăugat fostul preşedinte.
Traian Băsescu a recunoscut că el este cel care a descoperit-o pe Laura Codruţa Kovesi, despre care spune acum că a greşit să nu i-a îndepărtat din DNA pe toţi cei care făceau abuzuri.
„A avut semnale de peste tot, a avut semnale şi in presă, şi de la oameni care au fost hărţuiţi. (…) Ce ne interesează – „da-ne un denunţ, şi îţi facem viaţa uşoară ţie”. Dacă dintr-un dosar în care era vorba de dat bani înapoi celor care reclamau de la cel care îi primise – fratele meu – s-a ajuns la confirmarea că a luat bani, e uşor”, a exemplificat el.
În ceea ce priveşte aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, Băsescu spune că SRI a fost informat de prezenţa lui Popa în Indonezia de către un serviciu partener, nu de Interpol. El a mai precizat că a discutat cu preşedintele Indoneziei şi a transmis o scrisoare prin Laura Codruţa Kovesi.
„Problema aducerii în ţară a lui Nicolae Popa nu a fost foarte simplă pentru că nu a fost semnalată de Interpol, ci de un serviciu partener, care funcţiona şi pe teritoriul Indoneziei. (…) Am discutat cu preşedintele Indoneziei şi l-am rugat să trateze cu celeritate cazul Popa.
Apoi la un summit i-am dat doamnei Kovesi o scrisoare să i-o dea preşedintelui. Scrisoarea a mers sigilată şi nu i-am arătat conţinutul doamnei Kovesi, dar cred că i-am dat delegaţiei o copie ca să ştie ca bază de discuţie. (…) În cele două mandate ale mele am considerat că e un afront adus statului, atunci când un om se sustrage punerii în aplicare a unei hotărâri definitive şi în afară de statele unde erau cei protejaţi, în Ungaria, de exemplu, acolo nu puteai să te bagi, dar cei care erau solitari, pe cont propriu, a fost o politică a mea să cer statului să îi aducă, pentru că sunt legi care trebuie puse în aplicare.”, a detaliat fostul preşedinte.
El a susţinut că nu a ştiut niciodată cu ce a fost adus în ţară Nicolae Popa, iar dacă se probează că Laura Codruţa Kovesi a cerut bani de la Sebastian Ghiţă pentru extrădare, atunci va trebui să răspundă.
„Dacă i-a cerut bani lui Ghiţă să răspundă, că nu era treaba lui Ghiţă să finanţeze aducerea lui Popa din Indonezia. Dacă atâta a dus-o mintea. Cum să te ducă mintea, că daţi-vă seama, Ghiţă în 2011 nu era parlamentar. Deci ar fi apelat la un om de afaceri. Asta trebuie legată cu declaraţia lui Ghiţă că din 2010 se vedea de două ori pe săptămână cu Coldea, Maior în K 2. Deci din 2010 era mare tandreţe. Cea mai mare greşeală pe care o face doamna Kovesi e că nu se duce să vorbească cu procurorul, să îi explice. (…) Eu am fost informat când a sosit odată cu presa că a sosit noaptea. Am aflat dimineaţă că a sosit în ţară. Comunicatul a fost dat de IGPR sau de MAI. Nu mai ştiu. De poliţie. Si-a asumat aducerea lui în ţară. Au fost două acţiuni suprapuse”, a afirmat Traian Băsescu.