vineri, iunie 2, 2023

ULTIMA ORĂ / Rectificare bugetară POZITIVĂ: PIB-ul României a crescut la 1031 miliarde lei – Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificãrii bugetare, anunțând o rectificare pozitivă și asigurã în același timp respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar.

  • Conform unui comunicat de presă remis ecopolitic.ro, MFP a anunțat că produsul intern brut(PIB) s-a majorat la 1031 miliarde lei, fațã de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an.

mfpMai mult decât atât, MFP dă asigurări că proiectul rectificãrii bugetare asigurã sumele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor, fiind asigurate și sumele necesare pentru proiectele de investiții aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituțiilor cu un grad scãzut de utilizare a banilor alocați.

 

Continuă procesul de restituire a taxei speciale-de poluare pentru autoturisme și autovehicule

Totodatã, se asigurã suma de 135 milioane lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile rãmase la suma restituitã (dobânzi).

Se vor aloca 500 milioane lei pentru înlãturarea efectelor calamitãților naturale produse în acest an.

Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei

bani2,9 miliarde de lei pentru echilibrare. Din aceastã sumã, se prevãd în sumã globalã 1,5 miliarde lei, urmând ca diferența sã se aloce ulterior prin hotãrâre de Guvern

1,5 miliarde de lei pentru PNDL

Totodatã, s-a majorat cu 400 milioane lei pentru plafonul de împrumuturi/trageri pentru unitãțile administrativ teritoriale.

De asemenea, plafoanele de contractare acordate din disponibilitãțile contului general al Trezoreriei Statului pentru finanțarea proiectelor de investiții în cadrul Fondului de Dezvoltare și Investiții se stabilesc în sumã de 10 miliarde de lei.

S-au tăiat bugetele la Ministerul Transporturilor (–128,8 milioane lei),  Ministerul Fondurilor Europene (–681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (–243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltãrii Rurale (–310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetãrii și Inovãrii (–369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (–1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (–143,6 milioane lei).

Sursa: MFP

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner