Un anchetator special audiază oficiali apropiaţi de Joe Biden

Anchetatorul special Robert Hur a audiat oficiali de rang înalt apropiaţi de preşedintele Joe Biden în legătură cu modul în care acesta gestionează documentele secrete, scrie joi cotidianul New York Times, citat de Reuters, transmite Agerpres.

Printre cei care au răspuns întrebărilor lui Hur sunt consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan şi fostul şef de personal al Casei Albe, Ron Klain.

Şi alţi colaboratori ai lui Biden spre sfârşitul preşedinţiei lui Barack Obama sau în prezent au fost chemaţi să dea explicaţii procurorilor. Ei au fost interogaţi despre modul în care documente ale guvernului Statelor Unite au ajuns să fie depozitate în biroul unui grup de lucru înfiinţat pentru Biden după ce acesta şi-a încheiat mandatul de vicepreşedinte şi în locuinţa lui din statul Delaware.

New York Times afirmă, pe baza unor surse bine informate despre dosar, că în afară de Sullivan şi Klain, procurorii au discutat cu Steve Ricchetti, asistent de rang înalt la Casa Albă, cu secretarul de stat Antony Blinken şi cu Michael Carpenter, fost director general al Centrului Penn Biden, unde au fost găsite documente.

Despre audierea lui Blinken, şef al Departamentului de Stat, relatase săptămâna aceasta şi televiziunea ABC.

Procurorul general al SUA Merrick Garland, a cărui funcţie include şi atribuţii de ministru al justiţiei, l-a numit pe Hur anchetator special la sfârşitul lui ianuarie, pentru a investiga presupusa gestionare necorespunzătoare a documentelor secrete păstrate la domiciliul lui Biden şi în fostul birou al acestuia.

Şi fostul preşedinte Donald Trump este vizat de o anchetă similară, fiind deja inculpat. El urmează să fie judecat şi în alte trei dosare, legate de cumpărarea discreţiei unei actriţe porno şi de încercarea de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale câştigate de Biden în 2020.

Confruntarea dintre republicanul Trump şi democratul Biden s-ar putea repeta şi la alegerile prezidenţiale din 2024.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare