Ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au prins în flagrant, duminică, o persoană, fără calitate specială, în timp ce oferea unui echipaj de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Brigada Rutieră o sumă de bani cu titlu de mită.
În fapt, în dimineaţa aceleiaşi zile, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, echipajul, format din doi agenţi de poliţie, a oprit în trafic, în cartierul Ferentari din sectorul 5, Bucureşti, un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 50 de ani, ocazie cu care a constatat că acesta nu posedă permis de conducere.
În acest context, bărbatul aflat la volan le-a promis poliţiştilor o sumă de bani pentru ca aceştia să nu dispună măsurile legale cu privire la cele constatate, respectiv să nu întocmească dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.
Agenţii de poliţie din cadrul Brigăzii Rutiere au refuzat suma de bani promisă şi au sesizat ofiţerii DGA, care, sub coordonarea procurorului de caz, au prins în flagrant persoana în cauză, în timp ce oferea suma de 2.500 lei în scopul menţionat anterior.
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoană în cauză, precum şi măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.
Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.