Un civil georgian, împuşcat mortal de soldaţii ruşi

Un cetăţean georgian a fost ucis luni de soldaţi ruşi în apropiere de regiunea separatistă Osetia de Sud sub controlul Moscovei după invazia sa din 2008, a anunţat Tbilisi, acţiune condamnată marţi de Uniunea Europeană, relatează AFP, citată de Agerpres.

Luni, „un cetăţean georgian a murit în urma tirurilor forţelor de ocupaţie ruse în apropiere de satul Kirbali, în municipalitatea Gori”, au anunţat serviciile de securitate georgiene într-un comunicat.

Acestea nu au prezentat detalii privind identitatea victimei, nici nu precizat circumstanţele exacte ale morţii, dar au indicat că „un alt cetăţean georgian este deţinut ilegal”.

„UE condamnă cu fermitate uciderea unui cetăţean georgian şi reţinerea altuia de către gărzile de frontieră ruse la Kirbali. Cerem eliberarea sa imediată”, a postat marţi pe X şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

„Prezenţa militară rusă în regiunile separatiste georgiene ocupate Abhazia şi Osetia de Sud este ilegală”, a adăugat el.

Potrivit France Presse, incidentul este unul rar, care intervine într-un context de tensiuni între cele două ţări vecine. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat la rândul său marţi că nu dispune de informaţii privind acest incident.

Locuitorii din regiune au declarat pentru postul local Pirveli TV că victima era un bărbat de 58 de ani care a fost împuşcat mortal de soldaţii ruşi în timp ce încerca, alături de alte persoane, să meargă să se roage într-o biserică în care autorităţile ruse au interzis accesul.

Preşedinta pro-occidentală Salomé Zourabişvili, ale cărei puteri sunt limitate, s-a declarat „profund indignată de tirurile mortale ale forţelor de ocupaţie ruse asupra unui cetăţean georgian în timpul unei arestări ilegale”.

Calificând violenţele drept „un atac flagrant împotriva statului georgian”, preşedinta, aleasă în 2018, a îndemnat „comunitatea internaţională să condamne fără echivoc acţiunile Rusiei, care au încălcat de manieră flagrantă şi fără ruşine toate normele internaţionale”.

Tensiunile sunt puternice între Rusia şi Georgia de mai multe luni, pe fondul războiului din Ucraina.

Tbilisi a făcut demersuri pe lângă Bruxelles pentru a deveni ţară candidată la aderarea la UE la puţin timp după declanşarea invaziei ruse din Ucraina, anul trecut.

Comisia Europeană urmează să-şi prezinte miercuri avizul privind cererea Georgiei de aderare la UE, ceea ce înseamnă că poate recomanda sau nu ca acestei ţări să-i fie acordat statut de candidat, cum s-a întâmplat deja în cazul Ucrainei şi Republicii Moldova.

Aderarea la UE şi NATO, obiective înscrise în Constituţia Georgiei, se bucură, potrivit sondajelor, de susţinerea a peste 80% din populaţia Georgiei.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare