Deputatul AUR Lilian Scripnic cere printr-o scrisoare deschisă adresată atât ministrului Mediului cât și Comisarului General al Gărzii Naționale de Mediu, anularea amenzii aplicate de Garda de Mediu ONG-ului care a salvat doi ursuleți la Sibiu.
Deputatul AUR consideră că amenda aplicată de Garda de Mediu ONG-ului care a salvat doi ursuleți la Sibiu a scandalizat, pe bună dreptate, o țară întreagă. Semnificația sancțiunii date de autorități iese din sfera protecției drepturilor animalelor și arată cum, în România, dacă faci o faptă bună ești pedepsit.
- Lilian: Prin această scrisoare, îmi exprim solidaritatea față de salvatorii ursuleților sancționați pe nedrept și vă solicit să anulați amenda aplicată acestora.
”Solicitarea mea are la bază argumente etice și morale, precum și argumente legale:
1. Din perspectivă etică și morală, societatea românească se bazează pe un set de valori creștine care îi încurajează cetățenii să facă fapte bune. În cultura populară, faptele bune ajută la conturarea atributelor pozitive ale cetățenilor, la consolidarea solidarității și coeziunii sociale. Românii știu că pentru o faptă bună trebuie să primești o răsplată, nu o pedeapsă.
„Cinstea se câștigă prin muncă şi fapte bune”, „Omul bun după fapte se cunoaște”, „Fapta bună este pentru om cunună”, „Fiecare este fiul faptelor lui”– Iată cum proverbele românești pun în evidență dimensiunile valorice ale sprijinului pe care românii îl dau semenilor și societății în care trăiesc.
Fără nicio îndoială, salvarea celor doi ursuleți părăsiți de mamă, aflați în condiții critice de sănătate, este, în accepțiunea comună din societatea românească, o faptă bună și emoționantă. Or, amendarea salvatorilor este o încercare de înlocuire a proverbului „După faptă și răsplată” cu formula „Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”.
Sancționându-i pe salvatori, nu faceți altceva decât să încercați să inversați scara de valori într-un sens negativ și să îi descurajați astfel pe români să facă facă fapte bune.
2. Din perspectivă legală, există un principiu general de drept potrivit căruia un act normativ trebuie interpretat nu doar în litera, ci si în spiritul lui. Esența și scopul spiritului unei legi constă în recuperarea, atât cât se mai poate, a eticii și moralității normale, care trebuie privite atât în contextul realităților și condițiilor vieții în care trăim, cât și ca niște „valori ideale”.
În cazul concret al sancționării salvatorilor ursuleților, actele normative pe care le invocați au drept scop tocmai protecția animalelor. Iar scopul Hotărârii de Guvern invocate pentru aplicarea amenzii a fost atins de salvatori – cu sau fără telefonul dat autorităților. În consecință, oamenii au acționat cu bună credință în spiritul legii, iar ursuleții au ajuns în siguranță într-un loc în care au primit îngrijiri de urgență și au fost recuperați.
În plus, nimeni, nici chiar cei mai reputați avocați nu țin pasul cu noianul de modificări legislative din România. Iar Asociația „Prietenii Berzelor”, cea care a salvat ursuleții, nu este o casă de avocatură, ci este o mână de voluntari cu suflet mare, activiști în protecția drepturilor animalelor. Până la urmă, niciun cetățean român nu este o enciclopedie ambulantă de legi, astfel că, înainte să consultăm legea în viața de zi cu zi, ne bazăm acțiunile pe normele acceptate de societate. Iar a face un lucru bun este o normă de bază în societatea românească.
În final, vreau să remarc că acțiuni de acest gen subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului. De aceea, consider că anularea amenzii de către emitent, Garda de Mediu, este singura soluție legală și morală pe care o aveți la dispoziție pentru a micșora distanța dintre stat și cetățean și pentru a-i încuraja românii să facă fapte bune. ”, a transmis parlamentarul în Scrisoarea deschisă.