Un fost premier este de acord cu repatrierea aurului în România

Adrian Nastase

Ideea repatrierii aurului BNR este una de bun simţ, afirmă duminică fostul premier Adrian Năstase, preşedinte al Fundaţiei Europene Titulescu.

„Când am citit iniţiativa legislativă a lui Liviu Dragnea şi a lui Şerban Nicolae, mi-am spus, imediat, „De ce nu?” În definitiv, România nu mai este în situaţia de la sfârşitul anilor ’90. În plus, Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, unele evoluţii recente ne arată că, în anumite situaţii, pentru diverse motive, mai întemeiate sau nu, unele rezerve pot fi sechestrate. În perioada comunista, era la moda sechestrarea unor nave româneşti pentru datorii ale unor întreprinderi de stat – considerate datorii ale statului”, a scris Năstase pe blogul personal.

  • El a adăugat că este adevarat, au mai plecat rezerve de aur din Romania la Londra, dar asta s-a intamplat în timpul războiului, când tezaurul polonez a fost evacuat, cu sprijinul României, în Marea Britanie.

„Unii spun ca aceasta initiativa a fost lansată pentru a schimba agenda dezbaterilor publice – în condiţiile în care, la Parlamentul European, obiecţiile referitoare la numirea, ca procuror şef european, a Laurei Codruţa Kovesi nu avuseseră succes. Posibil… Rămâne însă chestiunea de principiu – ideea repatrierii aurului BNR – care mi se pare de bun simţ. Cu atât mai mult cu cât nimeni nu a solicitat ca aurul de la Moscova să fie „repatriat” la Londra, ci la Bucureşti!

PS: Poate că primăvara va reduce încrâncenarea şi ne va aduce mai multă  înţelepciune…”, a încheiat preşedintele FET.

PSD vrea să repatrieze aurul depozitat de România în străinătate