Fostul director al Serviciului de Protecţie şi Pază, Dumitru Iliescu, dezvăluie marţi că Liviu Dragnea a fost condamnat conform unui plan, adăugând că el l-a avertizat despre acest lucru pe fostul preşedinte al PSD.
- „S-au închis urnele de vot, a început numărarea, şi rezultatul a venit ca o lovitură năpraznică, PSD în poziţia a doua, cu o pierdere procentuală majoră. Şi, cum nu era de ajuns că primisera lovitura de baros a electoratului, a venit şi a doua: arestarea liderului formaţiunii politice, Liviu Dragnea!
Unii susţin că nu este nicio conexiune între cele două, şi mulţi o să-i creada, eu însă nu pot să o fac pentru că, spre deosebire de ei, am avut privilegiul de a avea acces la informaţii care mi-au permis să vad lucrurile dintr-un alt unghi, să vad realitatea curăţată de propaganda ostila social-democraţilor, de fake-news. Mulţi îşi pun întrebarea dacă în ceea ce-l priveşte pe Dragnea condamnarea a fost normala, legala, sau a fost una politică, iar eu le răspund cu deplină convingere că a fost una comandată, şi soluţia dată anterior zilei de 27 Mai”, a susţinut Iliescu pe Facebook.
El a arătat că, deşi ştie cine a dat comanda, nu poate da nume, pentru că nu are elementele de probă necesare.
„Dar ştiu cine s-a ocupat de ducerea ei la îndeplinire, şi de această dată am suficiente elemente.
Cei care s-au ocupat de soluţionarea acestui dosar şi de condamnarea liderului PSD, nu au fost decât cei din conducerea actuală a SRI.
Pe data de 24 Aprilie 2019 am primit informaţia că s-a luat decizia de către cei din completul de judecată, sub presiunea celor de la SRI, să se menţină soluţia dată în prima instanţă. (…) Convins fiind sută la sută că aşa stau lucrurile, l-am apelet la telefon pe unul din liderii de la vârful partidului, foarte apropiat domnului Dragnea, şi i-am spus că acesta va fi condamnat, că deja s-a luat decizia, iar soluţia va fi ca cea de la fond, şi că este bine să ia măsurile pe care le consideră necesare. Mi-a răspuns că nu crede că aşa se vor derula lucrurile, şi sunt convinşi că liderul lor va fi achitat, dându-mi argumentele care susţineau această afirmaţie. Am rămas în cumpănă dacă să fac publice sau nu informaţiile pe care le aveam, şi am ales varianta să nu le fac, deşi persoana respectivă mi-a sugerat acest lucru, crezând că poate nu am toate elementele pe care le au ei, dar şi posibilitatea ca judecătorii să se fi răzgaâdit şi să nu ţină cont de presiunile făcute asupra lor. Dupa aceea am avut discuţii cu încă doi prieteni cărora le-am spus cum vor evolua lucrurile, şi aşa s-a întâmplat”, a povestit fostul şef al SPP.
Potrivit acestuia, iniţial se hotărâse să se dea soluţia înainte de alegeri, „dar şi-au dat seama că o asemenea măsură poate crea o emoţie colectivă favorabilă PSD şi au decis să o amâne până după scrutin”.
„Cei din conducerea PSD şi simpatizanţii lor trăiau cu speranţa că dacă vor obţine un scor semnificativ la alegeri Dragnea nu va fi condamnat. Mare eroare! El urma să fie condamnat indiferent de rezultatul scrutinului, pentru că arestarea lui a făcut şi face parte dintr-un plan bine gândit şi pus la punct de forţe externe în colaborare cu cele interne aservite, de destructurare a PSD-ului, plan iniţiat cu ani în urmă dar reactualizat permanent.
- Majoritatea oamenilor, chiar şi a celor care nu iubeau această formaţiune politică au ramas surprinşi de rezultatele obţinute la scrutin. Cum s-a ajuns la această situaţie? Care au fost elementele care au determinat o asemenea evoluţie?
Din puncul meu de vedere au fost două categorii de factori cu implicaţii grave asupra credibilităţii sale şi asupra suportului electoral. Prima categorie se referă la factori interni şi anume la modul în care lucrurile au evoluat în interiorul partidului, la stilul de conducere impus de liderul acestuia, la deciziile luate, care de multe ori nu au fost cele mai inspirate, la ezitările frecvente în asumarea unor decizii importante care trebuiau să vină în întâmpinarea aşteptărilor electoratului şi pentru care primisera votul masiv al acestora în 2016. Dintre acestea amintim promisiunile făcută în campania electorală privind adoptarea Legii răspunderii magistraţilor, modificarea Codurilor penale în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale, adoptatea Legilor Siguranţei Naţionale, a Legii privind amnistia şi graţierea, lege care viza în special pe cei băgaţi după gratii în mod abuziv, şi exemplele pot continua”, a spus Dumitru Iliescu.
- El a adăugat că ezitarea permanentă în luarea unei decizii hotărâte de suspendare a preşedintelui, când acesta a încălcat de foarte multe ori şi foarte grav Constitutia, inclusiv blocajul instituit asupra activităţii legislative, asupra celei executive, prin refuzul de a desemna persoanele propuse să ocupe portofoliul de premier dar şi pe cele de membrii ai guvernului, de a numi sau revoca în funcţii publice conform prevederilor legale, a dus la formarea opiniei în rândul electoratului că în zadar au acordat puterea PSD-ului dacă nu ştie ce sa facă cu ea, sau nu are capacitatea să o facă.
Pe aceeasi linie se înscrie şi desemnarea în funcţiile executive cele mai importante, pe alte principii decât cele normale, a unor persoane incompetente, cu grave carenţe de instruire dar şi în ceea ce priveşte inteligenţa, cultura generală, incapabile să comunice atât cu subordonaţii dar şi cu mass-media, sau a unor persoane asupra carora planau acuzaţii grave de corupţie prezentate în diverse moduri opiniei publice.
„Un impact profund negativ asupra capacitatii de organizare, de coordonare şi de acţiune ofensivă a partidului au avut şi măsurile de marginalizare a principalilor lideri şi personalităţi politice, devenite vizibile în spatiul public şi din acest motiv incomode preşedintelui formaţiunii, dar şi fricţiunile interne amplificate artificial, unele chiar generate de catre adversarii din exterior, care au dus la plecări semnificative din partid. (…) Deloc lipsită de importanţă, a fost şi cochetarea permanentă cu liderii Statului Paralel, a cărui desfiinţare o promisese ferm în campania electorală.
Una dintre marile erori ale conducerii PSD a fost şi aceea de a considera că măsurile luate în plan social şi nu numai, de fapt măsuri foarte importante, unele fără precedent, vor acoperi pe cele prezentate anterior şi vor menţine opţiunea electoratului exprimată în 2016. Nu în ultimul rând trebuie menţionată şi lipsa de preocupare în comunicarea cu partenerii externi, şi în special cu Bruxelles-ul, şi prezentarea corectă a modului în care evoluează lucrurile în România sub guvernarea PSD.”, a arătat Iliescu.
A doua categorie de factori, spune el, se referă la cei care aparţin de adversarii partidului, atât din interiorul dar mai ales din exteriorul ţării.
„Vă imaginaţi că aceste alegeri, campania de convingere a alegătorilor, au fost doar apanajul formaţiunilor politice interne? Dacă o faceţi, vă înşelaţi! Lucrurile nu au stat deloc aşa! Interesele majore ale puternicilor lumii, mă refer aici la structuri statale dar şi la multinaţionale, inclusiv interesele decidenţilor europeni faţă de bogăţiile şi piaţa României, au generat o campanie puternică, nemaiîntâlnită, planificată în amănunt, derulată de către aceştia şi aserviţii lor din interior, împotriva PSD-ului, liderului acestuia, dar şi a executivului actual. Prin măsurile luate, imediat după instalarea guvernului social-democrat la Palatul Victoria, au fost afectate grav interesele acestora, care erau obişnuiţi să obţină profituri colosale şi să nu dea nimic la bugetul de stat. Majorarea etapizată a salariului minim pe economie, precum şi cresterea salariilor bugetarilor cu mult peste nivelul celor din domeniul privat, a generat o creştere semnificativă a retribuţiilor de la nivelul de bază până la cel de decizie, şi implicit creşterea cheltuielilor multinaţionalelor cu forţa de muncă şi scăderea deloc importantă a profiturilor lor din această cauză. O nouă lovitură li s-a dat atunci când s-au gândit soluţii noi de impozitare, prin care acestea să nu mai poata evita plata taxelor la bugetul de stat. S-a continuat cu adoptarea Legii Offshore în varianta Dragnea, prin care se punea capăt jafului în domeniul resurselor din Marea Neagră, dar şi posibilităţii de a dispune de ele dupa bunul plac. Controalele declanşate în ultima perioadă şi măsurile luate împotriva celor care comercializează produse dăunătoare sănătăţii populaţiei, ca şi intenţia adoptării Legii dublului standard prin care se permitea doar comercializarea produselor care respectă sandardele impuse în ţările VEST-EUROPENE, dar şi a Legii privind interzicerea exportului de masă lemnoasă neprelucrată, au determinat – si determină – multinaţionalelor (şi nu numai), pierderi de zeci şi sute de miliarde de euro”, a arătat fostul şef SPP.
El a mai exemplificat că dezvoltarea continua a economiei naţionale, ajungând sub aspectul ritmului de creştere economică pe locul doi în Europa, investiţiile în toate domeniile, inclusiv în agricultura care, prin măsurile luate, îndeosebi prin programul de sprijinire a agricultorilor români, prin acordarea la timp şi în totalitate a subvenţiilor, prin refacerea sistemului de irigaţii pe mii de hectare, în urma cărora ţară noastră a ajuns deja pe primul loc în Europa la producţia de cereale, devine din ce în ce mai competitivă, atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă, creând o concurenţă deloc dorită de partenerii noştri externi şi de firmele lor.
De fapt, spune Dumitru Iliescu, scopul celor care încearcă să ne domine în continuare este acela ca România să stagneze, să nu se dezvolte, să fie doar o piaţă de desfacere pentru rebuturile lor, pe care şi aşa le vând la suprapreţ faţă de produsele de calitate comercializate la ei.
„Din aceasta perspectivă interesele lor promovate şi prin intermediul cozilor de topor din interior au ajuns în flagrantă contradicţie cu intenţiile şi programul promovat de PSD. De aici hotărârea de a lupta cu toate forţele şi mijloacele pentru dărâmarea PSD-ului şi a guvernului său. Au luat decizia să sponsorizeze cu zeci de milioane de euro acţiunile agresive împotriva acestora, să sponsorizeze campaniile electorale ale formaţiunilor politice favorabile, să le asigure sprijinul logistic în campaniile promovate pe reţelele de socializare, prin promovarea informaţiilor false, nereale, la adresa social-democraţilor, speculând şi lipsa de preocupare a lor în acest domeniu, şi câştigând astfel lupta de influenţare în masă a electoratului, de manipulare agresivă a acestuia, şi de întoarcere a lui împotriva PSD, acţiuni care vor continua până la atingerea scopului final. În acest context amplu, şi cu evidenta tentă de război informaţional, condamnarea lui Dragnea nu este deloc întâmplătoare şi ea a fost foarte bine gândită şi aplicată. Asta trebuie să dea de gândit actualilor lideri ai partidului, dar şi celor care vor deveni în perspectivă lideri, pentru a lua măsurile ce se impun.
Fără pretenţia de a fi prezentat toate elementele care au generat dezastrul social-democraţilor, închei aici această analiză, nu înainte de a le sugera să se gândească bine dacă mai rămân la guvernare sau nu. Continuarea guvernarii sub atacurile dure ale lui Iohannis şi formaţiunilor de dreapta, atacuri fundamentate de această dată pe scorurile electorale obţinute, nu face să ducă decât la erodarea şi mai accentuată a partidului cu singura finalitate: trecerea în opoziţie pentru cel puţin 4 ani.
Ca să se revigoreze partidul şi să recâştige electoratul el trebuie să treacă în opoziţie, să părăseasca poziţia de ţintă şi să o ocupe pe aceea de trăgător, să-şi aleagă o nouă conducere care să inspire încredere celor chemaţi la vot şi să-i atragă spre valorile social-democrate, cum trebuie să aduca înapoi oamenii valoroşi care au plecat din partid şi care nu au întreprins măsuri care să-i lezeze interesele şi multe altele…”, a încheiat fostul şef SPP.