Un înalt responsabil american în Orientul Mijlociu pentru a negocia eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza

Consilierul preşedintelui american Joe Biden pentru Orientul Mijlociu călătoreşte în regiune săptămâna aceasta pentru a încerca să facă să avanseze acordul privind ostaticii şi a purta discuţii cu Israelul despre ofensiva prevăzută la Rafah, a anunţat marţi Casa Albă, notează AFP, scrie Agerpres.

Brett McGurk, coordonatorul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, va purta discuţii miercuri în Egipt şi joi în Israel, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby.

Această călătorie intervine într-un moment în care Statele Unite şi alţi doi mediatori, Qatarul şi Egiptul, încearcă să obţină, înaintea Ramadanului la începutul lunii martie, un nou acord de armistiţiu care să permită o pauză de câteva săptămâni în lupte, însoţită de eliberarea ostaticilor.

Discuţiile purtate de McGurk au scopul de a vedea „dacă putem obţine acest acord privind ostaticii”, a declarat Kirby presei.

Pe de altă parte, McGurk va reitera preocupările preşedintelui Joe Biden legate de o operaţiune la Rafah fără protecţia civililor, a asigurat Kirby.

Israelul a respins apelurile repetate de a cruţa Rafah, un oraş din sudul Fâşiei Gaza, unde sunt înghesuiţi aproximativ 1,4 milioane de palestinieni strămutaţi după ce au fugit de bombardamentele intensive.

„În circumstanţele actuale, fără a lua în considerare siguranţa acestor refugiaţi, continuăm să credem că o operaţiune la Rafah ar fi un dezastru”, a declarat Kirby.

Marţi, Statele Unite au respins prin veto o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare imediată a focului în Fâşia Gaza, apreciind că adoptarea textului ar fi subminat negocierile în curs.

În cursul atacului său fără precedent din 7 octombrie pe teritoriul israelian, Hamas a luat aproximativ 250 de ostatici, dintre care 130 se află încă în Fâşia Gaza, 30 fiind presupuşi morţi, potrivit Israelului.

Acest atac a dus la moartea a aproximativ 1.160 de persoane în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor israeliene.

Riposta Israelului a provocat un dezastru umanitar în Gaza, omorând peste 29.000 de persoane, în principal femei şi copii, potrivit ultimului bilanţ al Ministerul Sănătăţii din teritoriul condus de Hamas. 

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare