Un ONG acuză guvernul australian că subestimează emisiile de metan

Grupul internaţional de cercetare Ember a acuzat Australia că subestimează cu până la 40% emisiile de metan din minele sale de cărbune, potrivit unui raport publicat miercuri, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Există o diferenţă semnificativă între emisiile anunţate şi estimările realizate prin satelit”, a declarat o purtătoare de cuvânt a ONG-ului, Sarah Shannon.

Imaginile din satelit arată că în 2020 emisiile reale de metan din minele de cărbune din Australia au fost cu 40% mai mari decât datele guvernamentale, menţionează sursa citată.

Activitatea minieră reprezintă aproape o treime din cele aproximativ 5,3 milioane de tone de metan emise anual de Australia, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).

Ţara, care se află pe locul 12 între emiţătorii mondiali ai acestui gaz, este acuzată în mod constant că subestimează emisiile de metan.

În 2022, AIE a estimat că emisiile din sectorul energetic al Australiei au fost cu aproximativ 70% mai mari decât cifrele oficiale.

Luna trecută, un studiu publicat în revista Environmental Science & Technology acuza o mină australiană deţinută de grupul Glencore că emite de „trei până la opt ori” mai mult metan decât raporta compania.

Metanul (CH4) este al doilea cel mai important gaz cu efect de seră generat de activităţile umane, după CO2. Potenţialul său de încălzire este de 84 până la 87 de ori mai mare în 20 de ani decât cel al CO2.

„Având în vedere potenţialul crescut de încălzire al metanului este esenţială ameliorarea preciziei declaraţiilor pentru identificarea şi implementarea strategiilor de limitare” a emisiilor, subliniază Ember.

Potrivit NASA, concentraţiile de metan din atmosfera globală s-au dublat în 200 de ani şi contribuie cu aproximativ 30% la creşterea temperaturilor.

Australia s-a angajat să-şi reducă emisiile de metan cu cel puţin 30% până în 2030, comparativ cu 2020.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare