Un ONG intitulat „Rețeaua de solidaritate” cere Colegiului Medicilor să ia „o poziție oficială fermă împotriva” doctorilor care au luat parte la conferința „Medicină bazată pe dovezi sau dictatură cu faţă medicală?” desfășurată la sfârșitul săptămânii în Parlament, scrie r3media.ro.
Conform acestei organizații, conferința și persoanele care au luat parte la eveniment, „discreditează profesia medicală şi amenință sănătatea publică”. Acest ONG susține că la conferință s-au prezentat „informații false despre vaccinuri și tratamente”, fără să precizeze care sunt acestea.
„Această conferinţă, la care au participat medici ce au promovat activ informaţii false despre COVID-19 şi tratamentul acestuia în timpul pandemiei, discreditează profesia medicală şi ameninţă sănătatea publică. Sunteţi reprezentant oficial al comunităţii medicale şi este imperativ pentru Colegiul Medicilor din România să ia o poziţie oficială fermă împotriva acestui tip de acţiuni. Vă solicităm o reacţie chiar cu privire la acest eveniment ce s-a desfăşurat la finalul săptămânii. Promovarea informaţiilor false despre vaccinuri şi tratamente nu doar că subminează încrederea în profesia medicală, dar poate avea consecinţe grave pe termen lung, în contextul unor potenţiale crize sanitare viitoare. Lipsa unei reacţii ferme în faţa unor astfel de manifestări publice reprezintă o anulare a misiunii asumate de Colegiul Medicilor de a asigura respectarea de către medici a obligaţiilor ce le revin faţă de pacient şi de sănătatea publică. Colegiul are o responsabilitate statutară de a se asigura că membrii săi sunt supuşi unor standarde etice înalte şi că nu răspândesc informaţii dăunătoare şi înşelătoare publicului”, se arată în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Colegiului Medicilor din România Daniel Coriu şi semnată, în numele Reţelei de Solidaritate, de medicul pneumolog Tudor Toma, potrivit News.ro.
În document se mai solicită Colegiului Medicilor „acţiuni rapide şi decisive pentru a preveni transmiterea informaţiilor false şi pentru a promova medicina bazată pe dovezi ştiinţifice”.
„Îndemnăm Colegiul Medicilor din România să ia o poziţie oficială urgentă pentru a apăra onoarea medicilor de bună credinţă în exercitarea profesiei şi să aplice sancţiuni legale acelor medici care resping public mijloacele de diagnostic şi tratament recunoscute de comunitatea ştiinţifică şi care promovează public tratamente nefundamentate ştiinţific”, se mai arată în documentul citat.
Faptul că scrisoarea este semnată de „medicul pneumolog Tudor Toma” este demn de remarcat dat fiind faptul că domnul doctor nu face parte din conducerea sau dintre membri fondatori ai ONG-ului respectiv.
În realitate, acest ONG a fost format de „analistul politic” Gabriela Mirescu Gruber, fostă candidată din partea USR la alegerile din 2020. De altfel, Gabriela Mirescu Gruber nu are niciun fel de studii medicale, fiind absolventă de „Științe Politice”, în Elveția, după cum precizează chiar siteul oficial al „Rețelei de Solidaritate”. Ea s-a remarcat mai mult prin participarea la protestele din 2018.
Medicul Pneumolog Tudor Toma este doar un „voluntar” al ONG-ului respectiv, dar o scrisoare adresată Colegiului Medicilor nu putea fi semnată de un activist politic. Tudor Toma are același statut în organizație precum filoloaga Lidia Bradley, jurnalistele Corina Negrea și Doris Lupu, gastronomul Cristian Macedonschi, „literata și activista” Daniela Boltreș sau economista Florentina Harko.
La conferința de la Parlament au luat parte următorii medici: Prof. Dr. Leon Zăgrean, fost șef de al catedrei de Fiziologie şi Neuroştiinţe Fundamentale din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, Dr. Răzvan Constantinescu, fost șef lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, dr. Sorin Muncaciu, fost coordonator adjunct la unui program de chirurgie robotică în SUA, dr. Anca Nițulescu, doctor în științe medicale și membră a conducerii Asociației „Pro Decizii Informate”, Dr. Damian Baciu, Dr. Mihaela Secară,Dr. Carmen Oțelea, Dr. Mircea Pușcasu, Dr. Geanina Hagimă, Dr. Adrian Cacovean, Dr. Dragoș Dinulescu.