Un proiect de lege „antifascist” din Venezuela prevede pedepse de până la 12 ani de închisoare

Adunarea Naţională din Venezuela, unde guvernul este susţinut de o majoritate absolută, a adoptat marţi un proiect de lege împotriva „fascismului”, care prevede pedepse de până la 12 ani de închisoare şi amenzi grele şi a stârnit temeri în rândul opoziţiei, relatează AFP, transmite Agerpres.

Guvernul foloseşte adesea cuvântul „fascism” pentru a se referi la opoziţie.

„Legea împotriva fascismului, neofascismului şi a altor expresii similare” a fost prezentată Adunării Naţionale de către vicepreşedinta Delcy Rodriguez, după ce a fost propusă la 24 martie de preşedintele Nicolas Maduro, care încearcă să obţină un al treilea mandat consecutiv la alegerile prezidenţiale din 28 iulie.

Legea, care conţine 30 de articole, „urmăreşte să stabilească mijloacele şi mecanismele pentru a menţine coexistenţa paşnică şi liniştea publică”, precum şi pentru „a proteja societatea venezueleană de apariţia oricărei expresii de natură fascistă, neofascistă sau similară”.

Articolul 22 al documentului prevede că „orice persoană care solicită, invocă, promovează sau desfăşoară acţiuni violente ca mijloc sau cale de exercitare a drepturilor politice va fi pedepsită cu închisoare de la opt la doisprezece ani şi va fi decăzută din drepturile politice pe durata sancţiunii”.

„Difuzarea de mesaje interzise” la radio sau televiziune va fi pedepsită cu revocarea licenţei de emisie, în timp ce „mass-media electronică sau tipărită” va fi amendată cu până la 100.000 de dolari.

Activiştii pentru drepturile omului consideră că această lege, care va face obiectul unei a doua discuţii înainte de a fi aprobată definitiv, implică mai multă „represiune” decât protecţie împotriva fascismului, deoarece „încalcă dreptul de a demonstra”, a scris activistul Marino Alvarado pe platforma X.

În 2017, Maduro, vizat atunci de proteste care s-au soldat cu peste 125 de morţi, a propus „Legea împotriva urii, coexistenţei paşnice şi toleranţei”, care îi pedepseşte pe cei acuzaţi de „promovarea sau incitarea la ură” cu până la 20 de ani de închisoare.

Opoziţia a denunţat faptul că legea, care interzice formarea de partide politice şi organizaţii sociale acuzate de „promovarea urii şi intoleranţei”, pedepseşte orice opoziţie.

Primele arestări după intrarea în vigoare a acestei legi în 2018, adoptată de o Adunare Constituantă proguvernamentală, au vizat două persoane care protestau împotriva penuriei de alimente.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare