Un proiect USR prin care medicilor de familie şi medicilor stomatologi le va fi recunoscută vechimea în muncă, adoptat de Parlament

Medicilor de familie şi medicilor stomatologi le va fi recunoscută vechimea în muncă, la angajare şi la încadrarea în grila de salarizare, după ce Parlamentul a adoptat proiectul de lege iniţiat de deputata USR Oana Ţoiu.

„Sunt peste 12.000 de medici de familie cu cabinete individuale şi peste 16.000 de cabinete stomatologice. Avem nevoie de o reţea mai bună de medicină şcolară şi de cabinete stomatologice în şcoli. De exemplu, în rural avem doar patru cabinete stomatologice şcolare şi doar 53 de cabinete medicale şcolare, conform Ministerului Sănătăţii, şi, o dată cu această lege, medicii vor putea fi încadraţi corect în grila de salarizare şi atraşi spre aceste cabinete pentru mărirea reţelei. Legea face parte din obiectivele USR de susţinere a muncii independente şi reflectă grija pentru copii prin mărirea resurselor alocate în comunităţi”, declară Oana Ţoiu, deputat USR şi iniţiatoare a legii.

Proiectul USR completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii în sensul asimilării ca vechime în muncă a perioadei în care titularul cabinetului medical individual a furnizat servicii medicale, respectiv servicii medico-dentare. Condiţiile pentru recunoaşterea vechimii sunt ca serviciile furnizate să fi produs venituri nete de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară şi ca medicul să fi achitat contribuţiile aferente la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Vechimea în muncă este relevantă pentru ca medicii să aibă dreptul să participe la concursuri de angajare care cer o vechime minimă, dar şi pentru o corectă salarizare a lor.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică pentru anul 2019, avem în România, în medie, un medic la 307 locuitori, iar în mediul rural sunt de patru ori mai puţine unităţi sanitare decât în mediul urban.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare