Cu ajutorul roverului Zhurong din China, oamenii de ştiinţă au obţinut noi dovezi conform cărora Marte a găzduit un ocean cu miliarde de ani în urmă, când era o planetă foarte diferită de lumea aridă şi dezolantă din zilele noastre, informează Reuters, transmite Agerpres.
Cercetătorii au declarat joi că datele obţinute de roverul Zhurong, care a asolizat în câmpiile nordice ale planetei Marte în 2021, şi de sonde spaţiale plasate pe orbita marţiană au indicat prezenţa unor caracteristici geologice ce indică o străveche linie de coastă. Roverul chinez a analizat roci de pe suprafaţa lui Marte într-o zonă denumită „Utopia Planitia”, o câmpie de mari dimensiuni situată în emisfera nordică a „Planetei Roşii”.
Conform oamenilor de ştiinţă, datele transmise de sonda chineză Tianwen-1 Orbiter, sonda NASA Mars Reconnaissance Orbiter şi de Zhurong – un rover robotizat cu şase roţi – au indicat existenţa unui ocean de apă într-o perioadă în care Marte ar fi putut deveni deja rece şi aridă şi să îşi fi pierdut o mare parte din atmosferă.
Ei au descris caracteristici de suprafaţă, precum jgheaburi, canale de sedimente şi formaţiuni de vulcani de noroi care indică o linie de coastă, cu dovezi ale unor medii marine de mică şi de mare adâncime.
„Estimăm că inundarea Utopia Planitia de pe Marte s-a produs în urmă cu aproximativ 3,68 miliarde de ani. Suprafaţa oceanului a fost probabil îngheţată într-o perioadă geologică scurtă”, a declarat Bo Wu, cercetător în ştiinţe planetare la Universitatea Politehnică din Hong Kong şi autorul principal al studiului publicat în revista Scientific Reports.
Acel ocean pare să fi dispărut în urmă cu circa 3,42 miliarde de ani, au adăugat autorii cercetării.
„Apa a fost puternic sedimentată, formând structura stratificată a depozitelor”, a explicat Sergey Krasilnikov, cercetător în ştiinţe planetare la Universitatea Politehnică din Hong Kong şi coautor al studiului.
La fel ca Terra şi celelalte planete din Sistemul Solar, Marte s-a format în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani. În momentul în care se pare că acel ocean a existat, Marte ar fi putut începe deja tranziţia şi să se îndepărteze de statutul său de planetă ospitalieră.
„Prezenţa unui ocean străvechi pe Marte a fost o teorie propusă şi studiată de mai multe decenii, însă rămâne o incertitudine semnificativă. Aceste descoperiri nu numai că oferă dovezi suplimentare în sprijinul teoriei unui ocean marţian, dar prezintă totodată, pentru prima oară, bazele unei discuţii despre scenariul său evolutiv probabil”, a declarat Bo Wu.
Apa este considerată un ingredient cheie pentru viaţă, iar prezenţa în trecut a unui ocean ridică perspectiva ca Marte să fi fost capabilă, cel puţin la un moment dat, să găzduiască viaţă microbiană.
„La începutul istoriei lui Marte, când această planetă avea probabil o atmosferă groasă şi caldă, viaţa microbiană era mult mai probabilă”, a declarat Sergey Krasilnikov.
Roverul Zhurong, care funcţionează cu energie solară şi poartă numele zeului focului din mitologia chineză, şi-a început activitatea folosind cele şase instrumente ştiinţifice ale sale pe suprafaţa marţiană în mai 2021 şi a intrat apoi în hibernare în mai 2022, probabil din cauza acumulării excesive de nisip şi praf, potrivit proiectantului misiunii sale. Roverul chinez şi-a depăşit durata prevăzută de funcţionare în cadrul acestei misiuni, care era iniţial de trei luni.
Cercetătorii au încercat să înţeleagă mai bine ce s-a întâmplat cu toată acea apă care a fost odată prezentă pe suprafaţa planetei Marte. Un alt studiu, publicat în luna august şi bazat pe date seismice obţinute de modulul de asolizare robotizat InSight al NASA, a indicat că un rezervor imens de apă lichidă s-ar putea afla adânc ascuns sub scoarţa marţiană, printre roci eruptive fracturate.
sursa – AGERPRES