Pădurarii l-au urmărit și au încercat să-l intimideze, vineri, pe senatorul USR Mihai Goțiu, în timpul documentării unor tăieri ilegale de păduri din Munții Gilăului, pe valea Someșului Rece, în județul Cluj.
După ce a descoperit și a filmat cioate care prezintă indiciile unor tăieri ilegale, uneia dintre persoanele care se aflau cu Mihai Goțiu în pădure, i s-a transmis (de față cu senatorul USR care a filmat o parte din incident) ”să-și amintească de 2 noiembrie anul trecut”, dată la care, potrivit Calendarului Ortodox, a fost Sâmbăta Morților.
Potrivit informațiilor preliminarii, pădurarul ar fi angajat al Ocolului Silvic Horea Apuseni SRL, care administrează mari suprafețe de pădure din județele Alba și Cluj, ocol silvic privat despre care presa a relatat că ar fi controlat și protejat de deputatul PNL de Alba Corneliu Olaru, membru al Comisiei pentru Agricultură și Silvicultură din Camera Deputaților.
”Am ajuns în zonă după ce am primit informații potrivit cărora inspectorii Gărzii Forestiere Cluj, care au început un control la începutul săptămânii, ar fi fost amenințați și intimidați de pădurari, după ce au descoperit primele indicii ale unor tăieri ilegale de păduri de anul trecut. Când am ajuns în pădure, ne-am trezit cu o mașină după noi, iar șoferul acesteia ne-a transmis că n-avem ce căuta acolo fără acordul lor. La întoarcere, după mai multe ore în pădure, în care informațiile pe care le-am primit s-au confirmat, descoperind, la rândul meu, urme de tăieri ilegale, mașina s-a întors, a oprit în dreptul nostru, și l-a chemat pe Horea Petrehuș, de la Asociația Valori Superioare, să-i spună ceva la ureche. După ce i-a zis să-și amintească de 2 noiembrie anul trecut, când a fost Sâmbăta Morților, mașina a plecat în trombă”, povestește Mihai Goțiu, care a reușit să filmeze o parte din cele două întâlniri, pe care le-a publicat pe Facebook.
”Totul a început în urmă cu două săptămâni când, tot în zonă, pe Valea Ursului, am filmat urmele uneia dintre cele mai mari tăieri ilegale de păduri din România din ultimul deceniu și unde, ulterior, pe sute de hectare nu au avut aproape deloc împăduri. După ce am publicat filmări pe Facebook, oamenii au prins curaj și au transmis informații și despre alte tăieri ilegale. Cei de la Asociația Valori Superioare le-au verificat și au sesizat Garda Forestieră Cluj, care, pe 1 septembrie, marți, a fost în teren și a găsit cioate nemarcate și tăiate ilegal. Miercuri am aflat că inspectorii Gărzii ar fi fost amenințați, intimidați și că li s-ar fi transmis să oprească acțiunea de control. Acesta a fost motivul pentru care am discutat cu Horea Petrehuș, de la Asociația Valori Superioare, și l-am rugat să mă însoțească pentru a verifica situația în teren. Din păcate, s-au confirmat și informațiile despre comportamentul amenințător al pădurarilor, și cele legate de tăierile ilegale”, spune senatorul USR.
Mihai Goțiu a găsit, a filmat și a postat pe Facebook cioate ascunse sub mormane de vreascuri și crengi, fără a prezenta urme de marcă și peste care s-a turnat o substanță (sodă caustică, potrivit unor persoane din domeniu), care a înnegrit cioata la suprafață, generând aparența unor tăieri mult mai vechi decât sunt în realitate. Mai mult, deși în zonă s-au autorizat tăieri de produse accidentale (doborâturi de vânt), cioatele găsite par a proveni de la brazi maturi și sănătoși, cu rădăcinile bine înfipte în pământ și cu diametrul mult mai mare decât al copacilor rămași în picioare.
”Mi-e greu să înțeleg cum vântul ar fi putut rupe brazii mai mari și viguroși, în timp ce brazii subțiri au rezistat. Această metodă a ”accidentalelor”, prin care sub pretextul unor doborâturi de vânt sunt tăiați copaci maturi, sănătoși și mult mai valoroși economic, am documentat-o în mai multe locuri din țară. Culmea e că sub pretextul extragerii produselor accidentale, parlamentari de la mai multe partide au încercat să introducă o modificare a Codului Silvic, care ar fi permis companiei Holzindustrie-Schweighofer să eludeze articolul anti-monopol pentru menținerea căruia cetățenii au luptat în stradă, în timpul protestelor pentru păduri din luna mai a anului 2015”, a explicat Mihai Goțiu.
Senatorul USR a anunțat că va sesiza oficial Garda Forestieră, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și instituțiile cu atribuții de cercetare penală, pentru extinderea controlului din zonă. ”Ceea ce am văzut și am pățit pe teren arată de ce avem nevoie urgent de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, sau DNA-ul Pădurilor, cum a fost numită de presă. Sper că după ce trece și de amânarea cauzată de atacul la CCR a legii de înființare de către Guvernul Orban, vom avea urgent o structură de procurori specializați în combaterea acestei infracționalități extrem de grave, și că tupeului unor pădurari precum cel care ne-a aținut calea vineri, în pădure, i se va răspunde pe măsură, iar aceștia vor ajunge acolo unde le e locul, cu tot cu susținătorii lor politici și din diferite instituții ale statului”, a mai spus senatorul USR.