Un start-up francez adună bani pentru producţia de lapte matern in vitro

Un start-up francez de biotehnologie a anunţat miercuri prima sa strângere de fonduri, de 3 milioane de euro, pentru a-şi dezvolta proiectul de producere a laptelui matern in vitro prin cultură de celule ale glandei mamare, o alternativă la laptele pentru sugari pe bază de lapte de vacă, transmite AFP, notează Agerpres.

Această finanţare va permite tinerei companii „să recruteze o echipă de oameni de ştiinţă” pentru a accelera faza de cercetare şi dezvoltare, a declarat pentru AFP Eden Banon-Lagrange, cofondatoarea Numi, alături de Eugénie Pezé-Heidsieck, doctor în biologie moleculară.

Creat în 2022 la Suresnes (regiunea pariziană), start-up-ul care are în prezent patru angajaţi va avea şapte până la sfârşitul anului şi aproximativ cincisprezece într-un an, a precizat managerul.

Pe termen mai lung, start-up-ul de biotehnologie îşi propune să intre pe piaţa americană care a „preluat conducerea, cu un cadru de reglementare clar”, în acest domeniu, înainte de a se lansa în Asia şi Europa.

În Statele Unite, start-up-ul Biomilq s-a poziţionat în domeniul dezvoltării de lapte matern artificial, începând din 2020.

„Reproducem lactaţia in vitro pentru a ne apropia de beneficiile laptelui matern”, a subliniat Banon-Lagrange.

Producţia de lapte matern in vitro prin cultură celulară constă în „izolarea celulelor mamare, cultivarea lor într-un mediu controlat, oferindu-le nutrienţi care să le permită să se dezvolte şi să prolifereze”, a explicat ea.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă alăptarea exclusivă cu lapte matern până la vârsta de 6 luni şi continuarea alăptării (cu o alimentaţie complementară adecvată) până la vârsta de 2 ani sau mai mult.

Însă, la nivel mondial, doar 44% dintre bebeluşii cu vârste sub 6 luni sunt alăptaţi exclusiv la sân, conform cifrelor OMS din 2022.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare