Un val de gripă lovește toată Europa: „Pacienții care dezvoltă forme grave nu sunt vaccinați”

Bătrânul Continent se confruntă cu un val de gripă de iarnă. Din Spania până în Franța și din Europa Centrală până în România, epidemia se răspândește. Majoritatea pacienților care dezvoltă forme grave de boală nu sunt, din păcate, vaccinați”, spun medicii, scrie Euronews, conform mariustuca.ro.

Sărbătorile de sfârșit de an au servit drept un accelerator pentru epidemia de gripă care a lovit Europa.

În România, Institutul Național de Sănătate Publică raportează că săptămâna trecută au fost înregistrate oficial peste 4.100 de cazuri, aproape dublu față de săptămâna precedentă. Din păcate, patru persoane au murit din cauza unor complicații. Boala este foarte contagioasă și începe brusc cu febră mare, dureri de cap și dureri musculare . Simptomele sunt mai grave decât cele ale răcelii comune.

Cabinetele medicilor de familie sunt pline de pacienți cu simptome de gripă.

Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în București și județele Cluj, Brașov, Timiș, Galați și Constanța. Medicii se așteaptă ca numărul cazurilor de gripă să fie și mai mare atunci când vacanța copiilor se încheie. Și nu uitați că nu este prea târziu pentru vaccinare , cea mai eficientă metodă de prevenire. 

Peste 1,1 milioane de români au fost vaccinați împotriva gripei în acest sezon. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, vaccinul antigripal se administrează pe nas. Anticorpii apar după aproximativ două săptămâni.

În Franța, accelerarea epidemiei a fost observată încă de la Crăciun. Copiii sub 15 ani sunt cei mai grav afectați, dar toate grupele de vârstă par afectate. Unele spitale au deschis unități speciale pentru a primi pacienții cei mai afectați de virus. Cele mai multe dintre cele mai grave simptome afectează pacienții peste 60 de ani cu dificultăți severe de respirație.

„A trecut mult timp de când nu am văzut o epidemie atât de semnificativă”, notează doctorul Jean-Luc Leymarie, medic generalist în suburbiile Parisului. Și amintiți-vă că „gripa poate fi periculoasă. În epidemiile mici, sunt 6.000 de decese pe an, dar se poate ajunge la 12.000 până la 15.000 de decese pe an”.

Ca și în multe spitale franceze, în Lisieux, Normandia, au fost instalate paturi suplimentare. „Unitatea de terapie intensivă are o treime din pacienții cu gripă în paturile sale”, explică Olivier Lucidarme, medic terapie intensivă: „Majoritatea pacienților care dezvoltă forme grave de boală nu sunt, din păcate, vaccinați”.

În Ungaria, autoritățile au luat, de asemenea, masuri pentru stoparea epidemiei.

Astfel, la clinica Nyergesújfalu este afișat un semn de avertizare privind interzicerea vizitatorilor. În Budapesta, numărul pacienților din capitală este în continuă creștere, motiv pentru care purtarea obligatorie a măștilor și interzicerea vizitelor au fost introduse în special în această clinică. Cu toate acestea, se fac excepții în anumite cazuri.

De la sfârșitul lunii decembrie, oamenii nu mai au voie să meargă la secția de medicină internă a Spitalului Gyöngyös. Rudele pot trimite un pachet membrilor familiei lor, care va fi ridicat de personalul de service.

Din ce în ce mai multe unități de asistență medicală, cum ar fi Győr, Vác și Debrecen, și-au consolidat măsurile și au introdus diverse restricții din cauza situației epidemice.

„Cred că până în a doua jumătate a săptămânii viitoare numărul copiilor bolnavi și, bineînțeles, al adulților va fi crescut dramatic ”, spune medicul pediatru general Dr. Melinda Kovács.

În Spania, infecțiile gripale au crescut constant de la Crăciun și majoritatea regiunilor raportează o creștere semnificativă a numărului de cazuri. Catalonia și Valencia sunt deja în alertă, deși cel mai rău este așteptat de săptămâna viitoare. Dar, în general, spitalele și centrele de sănătate nu sunt la fel de saturate ca în anii precedenți, deși este prea devreme pentru a compara.

Ca măsură de precauție, purtarea măștii este din nou obligatorie în spitalele din trei regiuni.

Anul acesta, cea mai frecventă gripă de până acum este gripa B. Pacienții cei mai afectati sunt vârstnicii.

Cu toate acestea, „ credem că este încă posibil să creștem prevalența vaccinării, care este cea mai bună măsură pe care o cunoaștem pentru a preveni gripa”, subliniază José María Eiros, directorul Centrului Național de Gripă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare