Undă verde din partea senatorilor: militarii și poliţiştii pot folosi suma pentru chirie şi la plata ratelor

militari si politisti
foto b1.ro

Senatorul PSD Florin Cârciumaru, președintele Comisiei pentru administrație publică și organizarea teritoriului, a dat raport de admitere proiectului de lege care prevede ca suma compensatorie acordată pentru chirie în cazul poliţiştilor şi militarilor să poată fi utilizată fie în vederea achitării chiriei, fie în vederea achitării ratei/fracţiunii din rată pentru achiziţia unei locuinţe.

  • Iniţiatorul a fost deputatul Mihai Weber, alături de un grup de deputaţi, iar susţinerea de catre senatorul Florin Carciumaru a proiectului, in Comisia pentru administrație publică și organizarea teritoriului din Senat, aratând, de fapt, efectul pozitiv al muncii în echipa a parlamentarilor gorjeni din Partidul Social Democrat. De acest rezultat vor beneficia mii de salariati din mai multe instituţii publice ale statului.

 Carciumaru Weber“Proiectul legislativ în cauză a fost iniţiat de catre colegul meu de la PSD, deputatul Mihai Weber, alături de alţi deputaţi din grupul PSD, şi este considerat un sprijin acordat salariaţilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne,  Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Pază şi Protecţie si cei ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Angajatii acestor institutii sunt cadre cu o pregătire profesională specifică şi acceptă desfăşurarea activităţii lor în condiţii speciale, atât sub aspectul riscurilor implicate, programului individualizat, confidenţialităţii, respectării mai multor obligaţii şi incompatibilităţi.”

Florin Carciumaru presedinte Comisie administratie senat„Ajuns in Comisia pentru administrație publică și organizarea teritoriului din Senat, proiectul a primit raport de admitere, cu unele amendamente. În calitate de presedinte al acesteia, consider ca modificările din proiect erau mai mult decât necesare. Statul acordă această compensaţie lunară pentru cei care nu aveau o locuinţă proprie în localitatea în care activau, însă ajutorul financiar avea să fie sistat daca acestia accesau un credit bancar în vederea achizitionarii unei locuinte”, a declarat senatorul PSD Florin Cârciumaru, președintele Comisiei pentru administrație publică și organizarea teritoriului, potrivit unui comunicat transmis ecopolitic.ro

  • Proiectul care modifică Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului şi Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, stabileşte, în noua sa formă, că polițiştii şi cadrele militare care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului.

În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei. Compensaţia lunară nu se poate acorda concomitent pentru ambele situaţii – chirie şi plata ratei pentru achiziţia unei locuinţe.

  • Conform actelor normative în vigoare, poliţiştii şi militarii în activitate numiţi în primă funcție sau mutaţi în interesul serviciului într-o altă localitate/garnizoană decât cea în care își au domiciliul și care nu dețin locuință proprietate personală în acea localitate/garnizoană, nici ei și nici soțiile sau soţii acestora, în situația în care nu li se poate asigura spațiu de locuit corespunzător, au dreptul la o compensație pentru chirie de până la 50% din salariul de bază/solda lunară.

De această compensaţiei beneficiază, în cazuri justificate, şi cei care sunt numiţi în primă funcție sau mutaţi în interesul serviciului în localitatea/garnizoana în care îşi au domiciliul (tot fără a deţine locuinţă proprietate personală) pe baza rezultatelor unei anchete sociale.