Legislația UE plasează cu fermitate chestiunile legate de energie sub jurisdicție națională, ceea ce înseamnă că orice încercare de a sechestra gazul Ungariei ar fi ilegală, spune ministrul ungar al Tehnologiei și Industriei Laszlo Palkovics, scrie r3media.ro.
După ce președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a susținut la începutul acestei săptămâni că țările cu rezerve mari de gaze trebuie obligate să-și împartă gazele cu alte națiuni, ministrul Palkovics a precizat marți că țara sa nu va permite Uniunii Europene să preia controlul asupra rezervelor sale de gaze.
„Până acum, reglementările maghiare au făcut posibilă sprijinirea consumatorilor rezidențiali din țările vecine într-o criză energetică în spirit de solidaritate, dar acest lucru nu poate pune în pericol securitatea aprovizionării noastre interne cu energie. Exploatarea instalațiilor de stocare a gazelor din Ungaria este și va rămâne în mâinile maghiare”, a declarat ministerul lui Palkovics într-un comunicat.
Ministerul ungar a avertizat că, dacă ar fi implementată vreodată o schemă de confiscare a gazelor, aceasta ar pune în pericol suveranitatea națională a statelor membre, potrivit unui raport al publicației de știri maghiare ATV.
„Platforma energetică a UE lansată de Comisia Europeană nu are ca scop achiziția comună obligatorie de gaze naturale, ci se bazează pe participarea voluntară. În opinia noastră, achiziționarea de purtători de energie și furnizarea de energie sunt în cele din urmă responsabilitatea statelor membre”, se arată în declarația ministerului.
După cum a raportat anterior Remix News, într-un interviu de duminică în ziarul german Tagesspiegel, Weber a propus ca Uniunea Europeană să organizeze un summit privind „distribuția echitabilă” a gazelor naturale printr-un „mecanism obligatoriu” în iulie.
„Europa are nevoie urgentă de decizii privind solidaritatea energetică obligatorie. Nu vreau să experimentez mai multă confuzie, cum a fost în timpul pandemiei, când toată lumea și-a închis granițele și a oferit măști pe măsură ce Europa a eșuat”, a spus Weber.
Alți comentatori maghiari au emis deja evaluări mult mai dure ale propunerii lui Weber de confiscare a gazelor. Expertul ungar în energie Máté Tóth a descris-o ca fiind o mișcare care evocă amintiri din vremurile comuniste.
„Ideea în sine este absurdă, dar, din păcate, era de așteptat. Această idee pândea deja în umbră. Singura întrebare a fost cine o va aduce în discuție, deoarece măturarea rezervoarelor naționale de gaze evocă amintiri despre confiscarea comunistă”, a spus Toth pentru Mandiner.
În spiritul „solidarității energetice obligatorii”, Weber a sugerat, de asemenea, ca rezervoarele de gaze care operează în UE ar trebui să fie operate în comun, iar achiziția de gaze naturale să fie efectuată în comun și de statele membre UE.
În același interviu, Weber a spus: „M-am săturat de faptul că ne bazăm pe Viktor Orbán pentru a decide chestiunile de politică externă sau embargoul petrolului UE”.
Comentând acest lucru, Palkovics a spus: „Manfred Weber a făcut întotdeauna declarații derogatorii la adresa poporului ungar și a Ungariei. Acesta este motivul pentru care Ungaria nu a susținut alegerea sa în funcția de președinte al Comisiei Europene”, a precizat Palkovics.
Orbán și Weber au de multă vreme o relație acută, Weber făcând în trecut remarci derogatorii la adresa ungurilor, ceea ce l-a determinat pe Orban să renunțe la sprijinul pentru candidatura lui Weber la președinția Comisiei Europene. Orban a spus de atunci că Weber s-a alăturat „clubului de elită al stângii” și a abandonat toate principiile conservatoare.
Într-un interviu de radio de vineri, Orban a spus că nici măcar nu este dispus să discute vreo propunere de embargo pe gaz al UE, conform Remix News.