UNICEF: Unu din trei copii este expus la penuria gravă de apă

Unu din trei copii – sau 739 de milioane în lume – trăiesc deja în zone expuse la penurie mare sau foarte mare de apă, schimbările climatice amenințând să înrăutățească situația, arată un nou raport UNICEF.

În plus, dubla povară a disponibilității tot mai reduse a apei și a serviciilor inadecvate de aprovizionare cu apă potabilă și de salubritate agravează provocarea, expunând copiii la un risc și mai mare.

Raportul The Climate Changed Child (Copilul schimbat de climă) – lansat înainte de summitul COP28 privind schimbările climatice – se concentrează pe amenințarea la care sunt supuși copiii ca urmare a vulnerabilității hidrice, unul dintre modurile în care se resimt efectele schimbărilor climatice. Acesta oferă o analiză a impactului celor trei niveluri de securitate a apei la nivel global – penuria de apă, vulnerabilitatea hidrică și stresul hidric*.

Documentul, un supliment la Raportul UNICEF privind riscurile climatice la care sunt expuși copiii (2021), subliniază, de asemenea, multitudinea de alte moduri în care copiii suportă impactul crizei climatice, inclusiv bolile, poluarea aerului și fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile și secetele. Din momentul conceperii și până la vârsta adultă, sănătatea și dezvoltarea creierului, a plămânilor, a sistemului imunitar și a altor funcții esențiale ale copiilor sunt afectate de mediul în care cresc. De exemplu, copiii sunt mai susceptibili de a suferi de poluarea aerului decât adulții. În general, ei respiră mai repede decât adulții, iar creierul, plămânii și alte organe ale acestora sunt încă în curs de dezvoltare.

Consecințele schimbărilor climatice sunt devastatoare pentru copii”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell. „Corpul și mintea lor sunt deosebit de vulnerabile la aerul poluat, la alimentația precară și la căldura extremă. Nu numai că lumea lor se schimbă – prin secarea surselor de apă și evenimente meteorologice înspăimântătoare care devin mai puternice și mai frecvente – ci și bunăstarea lor, deoarece schimbările climatice le afectează sănătatea mintală și fizică. Copiii cer schimbări, dar nevoile lor sunt mult prea des trecute pe planul doi”.

Conform concluziilor raportului, cea mai mare parte a copiilor sunt expuși în regiunile Orientul Mijlociu și Africa de Nord și Asia de Sud – ceea ce înseamnă că trăiesc în locuri cu resurse limitate de apă și niveluri ridicate de variabilitate sezonieră și interanuală, de scădere a nivelului pânzei freatice sau de risc de secetă.

Un număr mult prea mare de copii – 436 de milioane – se confruntă cu o dublă povară: o penurie mare sau foarte mare de apă și un nivel scăzut sau foarte scăzut al serviciilor de apă potabilă – cunoscută sub numele de vulnerabilitate hidrică extremă – ceea ce le pune în pericol viața, sănătatea și bunăstarea. Este unul dintre factorii cheie care determină decesele în rândul copiilor sub cinci ani din cauza unor boli care pot fi prevenite.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare