Unioniştii din Irlanda de nord ameninţă cu blocarea noului legislativ

Partidul Democratic Unionist (PUD, probritanic) din Irlanda de Nord a indicat vineri că va bloca alegerea unui preşedinte al parlamentului nord-irlandez, ceea ce ar putea duce la suspendarea activităţii noului legislativ al provinciei britanice, relatează Reuters, arată Agerpres.

Liderul DUP Jeffrey Donaldson a afirmat într-un comunicat difuzat de cotidianul nord-irlandez News Letter că nu-şi va da sprijinul pentru un premier şi nu va nominaliza miniştri dacă Regatul Unit nu modifică Protocolul nord-irlandez, pe care îl numeşte „o provocare directă la adresa principiilor care au stat la baza tuturor acordurilor privind Irlanda de Nord din ultimii 25 de ani”.

Legislativul nord-irlandez nu poate funcţiona pe deplin fără un preşedinte, iar acordurile de împărţire a puterii între unionişti şi blocul naţionalist – care au pus capăt, în 1998, celor trei decenii de ciocniri sângeroase – cer ca amândouă părţile să convină asupra unui lider al legislativului înainte de alegerea unui guvern intercomunitar.

După rezultatul istoric al alegerilor din 5 mai, Sinn Fein (republican naţionalist, fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze IRA) a devenit principalul partid din legislativul nord-irlandez de la Stormont, fiind îndreptăţit să numească, în premieră, premierul provinciei.

Conform protocolului semnat odată cu ieşirea Regatului Unit din UE şi a cărui modificare este solicitată acum de DUP, controalele vamale între Regatul Unit şi UE au fost deplasate în porturile nord-irlandeze, controale ce se aplică şi pentru mărfurile venite din Regatul Unit.

Acest lucru a vizat evitarea reapariţiei unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda membră a UE, ce ar ameninţa acordul de pace din Vinerea Mare din 1998, dar în practică a perturbat comerţul dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord, Irlanda de Nord rămânând atât în teritoriul vamal britanic, cât şi în piaţa unică europeană.

Mai mult, potrivit Londrei, apare astfel o frontieră de facto în interiorul Regatului Unit, ameninţând integritatea şi suveranitatea acestei ţări.

Guvernul britanic condus de Boris Johnson doreşte să renegocieze în profunzime acest protocol, în timp ce Bruxellesul se arată dispus să accepte numai anumite ajustări. Joi, executivul de la Londra a avertizat că nu va avea ”altă opţiune decât să acţioneze” unilateral dacă Uniunea Europeană nu dă dovadă de ”flexibilitatea necesară” pentru relaxarea dispoziţiilor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord.

Aceste tensiuni au provocat preocupare şi la Washington, de unde o echipă de congresmeni sunt aşteptaţi în zilele următoare la Londra şi în alte capitale, a scris vineri The Guardian.

Cel puţin şase reprezentanţi americani vor purta discuţii la Bruxelles, Dublin, Londra şi Belfast, în fruntea delegaţiei aflându-se Richard Neal, şeful comisiei fiscale, care are şi atribuţii în planul comerţului.

Anul trecut, preşedinta Camerei reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a afirmat că nu se va putea vorbi de un acord comercial între SUA şi Regatul Unit dacă acordul de pace privind Irlanda de Nord este „distrus”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare