Unirea Principatelor Române a fost celebrată vineri, la Iaşi, printr-o serie de manifestări la care au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ambasadori, parlamentari, reprezentanţi ai administraţiei locale.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a lipsit de la manifestări „din motive obiective„, după cum a informat Biroul de presă al PSD.
Evenimentele din Piaţa Unirii au debutat cu Te Deum şi un cuvânt de binecuvântare rostit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
După discursurile politicienilor, alături de militarii, pompierii şi jandarmii ieşeni au defilat militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul„, ai Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” din Vatra Dornei, cei ai Batalionului 53 Comando „Smaranda Brăescu” din Bacău, elevi ai Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, precum şi un detaşament al Asociaţiei Tradiţii Militare.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost huiduit și apoi aplaudat de ieșeni, după ce a vorbit în discursul său despre faptul că, în Parlament, ”PSD vrea să blocheze toate reformele”.
”Am încredere că actualul Guvern înțelege pe deplin nevoile pe care românii le au și căva lua în continuare măsuri concrete pentrua îndrepta toate lucrurile strâmbe. Primele luni au arătat clar că năzuințele oamenilor au fost auzite. Din Parlament, însă, PSD vrea să blocheze toate reformele. Și de aceea avem nevoie de alegeri anticipate (huiduieli). Acesta nu este un moft, ci o dorință stringentă a societății pentru ca România să se schimbe în bine.
Românii vor vota din nou în acest an. Suntconvins că prin alegerile lor vor demonstraîncă o dată și încă o dată că nu mai acceptă persoane superficiale și slab pregătite înfuncții publice (aplauze).” – a spus președintele Klaus Iohannis.
”Pentru că ne aflăm la Iași, în inima Moldovei, transmit un semnal ferm către guvernanți: românii și România au nevoie de Autostrada Unirii, proiectul sfințit prin lege, care obligă statul să realizeze un drum de mare viteză peste Carpați.”
La scurt timp a venit o replică din partea senatorului PSD Robert Cazanciuc, prezent pe aceeași scenă cu Iohannis și Orban:
”Făcea un apel domnul președinte Iohannis la Parlamentul României să nu blocheze proiectele depuse de Guvern.
De 3 luni de zile, senatorii și deputații caută proiectele depuse de Guvern. Îl invit pe domnul Iohannis să căutăm împreună aceste proiecte depuse de Guvern, dar va fi dezamăgit pentru că nu este nici unul. Și pentru că soarele astăzi ne încălzește pe noi aici, sper să coboare și la Palatul Victoria să ne lumineze.„, a potrivit stirileprotv.ro
La rândul său, premierul Ludovic Orban a susţinut un discurs plin de promisiuni, la Iaşi, unde a subliniat că Moldova a fost nedreptăţită în ultimii 25 de ani şi că investiţiile aici nu au fost niciodată suficiente. Principala promisiune a vizat Autostrada Unirii, despre care a spus că va fi finanțată prin exercițiul financiar multianual 2021-2027 al UE.
„Moldova a fost nedreptățită în ultimii 20-25 de ani. Dacă analizăm investițiile realizate în Moldova vom vedea că resursele alocate nu au fost niciodată suficiente. (…) Marți în ședința de Guvern vom adopta OUG prin care punem capăt PPP şi vom muta la Ministerul Transporturilor obligaţia de a gestiona acest proiect. Vrem ca Autostrada Moldovei să fie finanțată de exercițiul financiar multianual 2021-2027 al UE. Circulă pe piață fake-news-uri. Vrem ca Autostrada Moldovei să fie finanțată de exercițiul financiar multianual 2021-2027 al UE. Autostrada Unirii şi autostrada Sibiu – Piteşti sunt fundamentale pentru a asigura legătura între provinciile istorice şi la reţeaua de transport europeană. Am prevăzut să asigurăm modernizarea căii ferate a reţelei principale a căii ferate care traversează Moldova, prin achiziţionarea celei mai moderne tehnologii„, a declarat Orban, citat de digi24.ro.
În cadrul manifestărilor oficiale de la Iași a avut loc un concert de muzică popular, dupăcare participanţii au fost invitaţi de Primăria Iaşi la o masă populară, cu ceai, vin fiert şi plăcinte moldoveneşti.
De la ora 14,30, la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi„, a fost oficiată o slujbă de pomenire urmată de depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
La 24 ianuarie este sărbătorită în întreaga ţară Ziua Unirii Principatelor Române.
În acest an, se împlinesc 161 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), fiind considerat primul pas important pe calea înfăptuirii statuluinaţional unitar român. La 1 decembrie1918, ţelul comun de unire a românilorîntr-un singur stat a fost atins, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.