vineri, ianuarie 21, 2022

Uniunea Europeană le deschide ușa mai multor state din Blacani. Serbia și Muntenegru ar putea deveni membre până în 2025

Comisia Europeană a prezentat marţi o strategie care vizează aderarea la blocul comunitar a şase ţări balcanice – Serbia, Muntenegru, Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo și Macedonia.

Prezentarea acestei strategii vine în contextul în care Marea Britanie se pregătește să iasă din Uniunea Europeană, dar și în condițiile în care Rusia și China încep să aibă o influență tot mai mare în Balcani, relevă agenția Reuters pe site-ul său.
Însă, pentru a putea deveni membre, statele în cauză trebuie să implementeze o serie de reforme, fiind nevoie de îmbunătățiri considerabile în special în ceea ce privește statul de drept și drepturile fundamentale.

În cazul Serbiei și al Muntenegrului, oficialii europeni au oferit și un orizont de timp – cele două state ar putea adera până în 2025. Însă atât șefa diplomației europene, Federica Mogherini, cât și comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, au atras atenția că obiectivul setat pentru anul 2025 reprezintă mai mult o încurajare pentru ţările vizate şi nu un termen-limită.
„Uşa este deschisă. Există o cale clară pentru Balcanii de Vest să adere în sfârşit la Uniunea Europeană“, a declarat Federica Mogherini.
Macedonia este candidată la aderare din 2005, Muntenegru – din 2010, Serbia – din 2012, iar Albania a primit statutul de candidată în 2014.

FOTO: Shutterstock

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner