Universitatea din Gent a întrerupt legăturile cu trei instituţii de învăţământ şi cercetare israeliene

Universitatea din Gent (UGent), Belgia, a întrerupt legăturile cu trei instituţii de învăţământ şi cercetare israeliene despre care spune că nu se mai aliniază cu politica UGent privind drepturile omului, a anunţat rectorul universităţii belgiene, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Protestatari propalestinieni din Gent au demonstrat împotriva ofensivei militare israeliene în Gaza şi au ocupat zone ale universităţii de la începutul acestei luni.

Rectorul universităţii, Rik Van de Walle, a declarat într-un comunicat că relaţiile cu Institutul de Tehnologie Holon, Institutul de Cercetare MIGAL din Galileea şi Centrul Volcani, care efectuează cercetări agricole, au fost întrerupte.

„În prezent, evaluăm aceşti trei parteneri ca fiind (foarte) problematici conform criteriilor privind drepturile omului ale Universităţii din Gent, spre deosebire de evaluarea pozitivă pe care am dat-o acestor parteneri la începutul colaborării noastre”, a spus Van de Walle.

Parteneriatele cu Institutul de Cercetare MIGAL din Galileea şi Centrul Volcani „nu mai sunt de dorit” din cauza afilierii lor cu ministere israeliene, conform unei investigaţii a Universităţii din Gent, iar colaborarea cu Institutul Holon „este problematică”, deoarece a oferit sprijin material pentru armată pentru acţiuni în Gaza.

Un purtător de cuvânt al universităţii a declarat că decizia va afecta patru proiecte.

Cele trei instituţii israeliene nu au avut o reacţie imediată.

Protestatarii au declarat pentru postul belgian VRT că au salutat decizia universităţii, însă o consideră doar un prim pas. Ei au spus că vor continua să ocupe zone ale universităţii „până când UGent va rupe legăturile cu toate instituţiile israeliene”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare