Conform datelor primite din teren, poluarea a fost sistată la sursă de către unitatea poluatoare S.C. FORTUS S.A. prin izolarea punctelor de scurgere cu materiale absorbante (turba, material textil, nisip, argilă).
Specialiștii din cadrul A.N. ”Apele Române” acționează, și la această oră, în vederea combaterii poluării pe râurile Nicolina, Bahlui, Jijia și Prut.
Personalul de intervenție este organizat în cinci echipe – patru în zonele cu baraje și una pentru sectoarele dintre baraje, echipe coordonate de către specialiștii din cadrul ABA Prut-Bârlad și SGA Iași.
S-au stabilit patru puncte principale de intervenție cu baraje absorbante și plutitoare, în următoarele secțiuni:
- Pe râul Nicolina, amonte de confluența cu râul Bahlui;
- Pe râul Bahlui, la pod Holboca, comuna Holboca;
- Pe râul Jijia, la pod Chiperești, comuna Ţuţora;
- Pe râu Jijia, la pod Moreni, amonte de confluența cu râul Prut.
INFORMAȚIA ANTERIOARĂ :
Pe întreg sectorul se intervine cu material granular absorbant, cu lavete, perne şi rulouri absorbante pentru colectarea poluantului şi pentru capturarea ulterioară a materialelor administrate pe suprafaţa apei. Există zone de staţionare a peliculei. Între cele patru puncte principale de intervenţie, a fost continuată şi acțiunea de împrăștiere a 850 kg de material absorbant pe suprafața apei, în amonte de barajele plutitoare, în vederea reținerii și colectării irizațiilor.
A.N. ”Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a suplimentat forțele și materialele de intervenție de la SGA Botoșani, SGA Vaslui și SGA Galați. Totodată, ABA Siret a relocat încă 2 echipe de intervenție suplimentare, 2 autoutilitare, 240 ml hidrobaraje și 800 kg material absorbant.
Până în acest moment, s-a intervenit cu 8000 de pad-absorbante, 12 role absorbante, 1100 bucăţi de covor absorbant, 120 perne absorbante si 600 ml de baraje plutitioare absorbante, dar şi cu alte materiale folosite pentru stoparea poluărilor accidentale.
A fost suplimentat debitul evacuat prin uzinare de la Acumularea Stânca – Costești, de la 26 mc/s la 65mc/s, pentru asigurarea unor nivele mai mari, în râul Prut, și reducerea vitezei de dispersare a irizațiilor, în conformitate cu regulamentul comun de exploatare România – Republica Moldova.
În momentul de față, s-a dispus concentrarea eforturilor echipelor de intervenție cu materiale și echipamente, în zona canalului Nicolina, unde se realizează două baraje fixe din baloți de paie, pânză hesiana și perne absorbante, în vederea stopării imediate, în aval de sursa de poluare, a irizațiilor de uleiuri și hidrocarburi.
Conform analizelor fizico-chimice, fenomenul este în diminuare dar, datorită variațiilor de nivel cauzate de topirea zăpezilor și a precipitațiilor înregistrate în zonă, precum și a influenței vegetației acvatice și de mal, din canalul colector cu descărcare în canalul Nicolina, apar periodic reactivări ale fenomenului.
La intervale de 12 ore sunt prelevate probe pentru analize de laborator, pe toate cursurile de apă afectate (Nicolina, Bahlui și Jijia), inclusiv în zona de frontiera a râului Prut, la confluența cu Jijia, și la 2 km aval de aceasta.
Nu s-a semnalat mortalitate piscicolă.
A.N. ”Apele Române” monitorizează în permanență situația, și intervine în continuare pentru limitarea efectelor poluării.
În funcție de evoluția fenomenelor, vom reveni cu informații suplimentare.
ecopolitic.ro/ sursa : rowater.ro