Ursul care a ucis o tânără de 19 ani pe traseul Jepii Mici a fost împuşcat. Animalul i-a atacat și pe salvatori

Ursul care a ucis o tânără aflată pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi a fost împușcat, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova, Adelin Gurgui pentru Agerpres.

Animalul prezenta pericol pentru salvatorii prezenți la fața locului, întrucât a încercat în repetat rânduri să îi atace.

Trupul tinerei a fost ulterior recuperat de salvatori, în cauză fiind deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Tânăra turistă a fost atacată de urs pe Jepii Mici, salvatorii montani afirmând că fata a fost târâtă şi sfâşiată de animal.

Victima a fost găsită, iar recuperarea trupului acesteia era extrem de dificilă din cauza prezenţei în zonă a animalului.

„Am fost anunţaţi că o turistă a fost atacată de urs pe traseul Jepii Mici, în apropiere de Valea Spumoasă. O echipă de intervenţie a Salvamont Prahova s-a deplasat în zonă şi, în urmă cu puţin timp, au coborât în rapel pe firul văii, unde au găsit victima, din păcate decedată. Operaţiunea de recuperare este extrem de dificilă, din cauza terenului accidentat şi a prezenţei în continuare a ursului, care se află la aproximativ 10-15 m de salvatorii montani”, a transmis anterior Salvamont Prahova.

Turistul care a văzut întregul eveniment şi a sunat la 112 a fost preluat de către jandarmii montani şi coborât în Buşteni.

IJJ Maramureş a publicat un set de reguli în cazul întâlnirii cu un urs pe un traseu montan:
 – 𝑛𝑢 𝑝𝑜𝑟𝑛𝑖𝑡̦𝑖 𝑠𝑖𝑛𝑔𝑢𝑟 𝑙𝑎 𝑑𝑟𝑢𝑚, asigurați-vă că aveți cel puțin un partener de drumeție;
 – 𝑑𝑖𝑠𝑐𝑢𝑡𝑎𝑡̦𝑖, 𝑓𝑎𝑐𝑒𝑡̦𝑖 𝑧𝑔𝑜𝑚𝑜𝑡, 𝑐𝑎̂𝑛𝑡𝑎𝑡̦𝑖 ca să fiți auziți de animale sălbatice și să vă evite;
– 𝑝𝑢𝑟𝑡𝑎𝑡̧𝑖 𝑎𝑔𝑎̆𝑡̧𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑟𝑢𝑐𝑠𝑎𝑐 𝑢𝑛 𝑎𝑠̧𝑎- 𝑛𝑢𝑚𝑖𝑡 𝐵𝑒𝑎𝑟 𝐵𝑒𝑙𝑙- 𝑐𝑙𝑜𝑝𝑜𝑡̦𝑒𝑙 𝑖̂𝑚𝑝𝑜𝑡𝑟𝑖𝑣𝑎 𝑢𝑟𝑠̦𝑖𝑙𝑜𝑟;
– 𝑐𝑒𝑎𝑡̧𝑎 𝑠̧𝑖 𝑝𝑙𝑜𝑎𝑖𝑎 𝑐𝑟𝑒𝑠𝑐 𝑟𝑖𝑠𝑐𝑢𝑙 𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑖𝑛𝑡𝑎̂𝑙𝑛𝑖𝑟𝑖 𝑐𝑢 𝑢𝑟𝑠𝑢𝑙, evitați deplasările pe munte în astfel de condiții;
 – 𝑖̂𝑚𝑝𝑎𝑐ℎ𝑒𝑡𝑎𝑡̧𝑖 𝑐𝑎̂𝑡 𝑚𝑎𝑖 𝑏𝑖𝑛𝑒 𝑚𝑎̂𝑛𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑖̂𝑛 𝑟𝑢𝑐𝑠𝑎𝑐 𝑎𝑠𝑡𝑓𝑒𝑙 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̂𝑡 𝑠𝑎̆ 𝑛𝑢 𝑚𝑖𝑟𝑜𝑎𝑠𝑎̆ 𝑝𝑟𝑒𝑎 𝑡𝑎𝑟𝑒;
– 𝑛𝑢 𝑚𝑎̂𝑛𝑐𝑎𝑡̦𝑖 𝑖̂𝑛 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑖̂𝑚𝑝𝑎̆𝑑𝑢𝑟𝑖𝑡𝑒 𝑠𝑎𝑢 𝑖̂𝑛 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠̧𝑡𝑖𝑡̦𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑓𝑟𝑒𝑐𝑣𝑒𝑛𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑢𝑟𝑠̧𝑖;
 – 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑐𝑎𝑚𝑝𝑎𝑡̦𝑖, 𝑛𝑢 𝑡̧𝑖𝑛𝑒𝑡̦𝑖 𝑚𝑎̂𝑛𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑖̂𝑛 𝑐𝑜𝑟𝑡. Agăţați recipientul cu mâncare într-un copac la cel puțin 50-100 de m de locul unde v-ați instalat cortul;
 – 𝑠𝑎̆ 𝑎𝑣𝑒𝑡̦𝑖 𝑢𝑛 𝑠𝑝𝑟𝑎𝑦 𝑐𝑢 𝑝𝑖𝑝𝑒𝑟 împotriva urșilor;
𝑢𝑟𝑠𝑜𝑎𝑖𝑐𝑎 𝑐𝑢 𝑝𝑢𝑖 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑢𝑛 𝑟𝑒𝑎𝑙 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑐𝑜𝑙, dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul dumneavoastră, evitaţi acel traseu;
– dacă observați prezenţa unui urs la mare depărtare, e bine 𝑠𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐𝑒𝑡̦𝑖 𝑧𝑔𝑜𝑚𝑜𝑡 iar, dacă aveți 𝑝𝑒𝑡𝑎𝑟𝑑𝑒, acestea vă vor fi foarte utile;
 – dacă vă treziți cu ursul faţă în faţă, nu vă panicați. 𝑃𝑢𝑟𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑙𝑎 𝑔𝑎̂𝑡 𝑢𝑛 𝑓𝑙𝑢𝑖𝑒𝑟, ursul este foarte sensibil la zgomot. Dacă nu aveți un fluier, faceți zgomot, țipați, bateți din palme.  – 𝑅𝑒𝑡𝑟𝑎𝑔𝑒𝑡̦𝑖-𝑣𝑎̆ 𝑖̂𝑛𝑐𝑒𝑡, 𝑐𝑢 𝑜𝑐ℎ𝑖𝑖 𝑙𝑎 𝑒𝑙;
– dacă vine spre dumneavoastră, 𝑎𝑟𝑢𝑛𝑐𝑎𝑡̦𝑖 𝑟𝑢𝑐𝑠𝑎𝑐𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑑𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡̧𝑖𝑎 𝑜𝑝𝑢𝑠𝑎̆ celei în care o veți lua.
𝑁𝑢 𝑢𝑖𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑝𝑎̆𝑑𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑠̧𝑖 𝑚𝑢𝑛𝑡̧𝑖𝑖 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑎𝑠𝑎 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑎̆𝑙𝑏𝑎𝑡𝑖𝑐𝑒, 𝑛𝑜𝑖 𝑠𝑢𝑛𝑡𝑒𝑚 𝑚𝑢𝑠𝑎𝑓𝑖𝑟𝑖𝑖. 𝐼̂𝑛𝑐𝑒𝑟𝑐𝑎𝑡̦𝑖 𝑠𝑎̆ 𝑒𝑣𝑖𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒𝑙𝑒 𝑖̂𝑛 𝑚𝑎̆𝑠𝑢𝑟𝑎 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑝𝑜𝑠𝑖𝑏𝑖𝑙 𝑠̦𝑖 𝑒𝑣𝑖𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑜𝑟𝑖𝑐𝑒 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑎𝑔𝑟𝑒𝑠𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑎𝑠𝑢𝑝𝑟𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑜𝑟𝑎.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare