Ursula von der Leyen: Comisia Europeană are „instrumente“, la fel ca în cazul Ungariei și Poloniei, dacă „rezultatul votului“ va duce lucrurile „într-o direcție dificilă“

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este acuzată de interferență electorală după ce a amenințat că va folosi „instrumente“ dacă se obține un rezultat greșit la alegerile naționale din Italia, care vor avea loc duminică, 25 septembrie. Ea a adăugat că aceleași instrumente sunt deja folosit împotriva Ungariei și Poloniei, scrie r3media.ro.

„Vom vedea rezultatul votului din Italia”, a spus von der Leyen.

„Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă, și am vorbit despre Ungaria și Polonia, avem instrumentele.”, a spus Von der Leyen după ce un jurnalist de la Universitatea Princeton din Statele Unite a spus că au există candidați la alegerile italiene care ar fi „apropiați de Putin” și a întrebat-o cum ar reacționa UE dacă ar fi aleși.

Comentariile președintelui Comisiei Europene, probabil cea mai puternică figură din toate instituțiile UE, au fost întâmpinate cu șoc din partea clasei politice italiene.

Von Der Leyen făcea o referire clară la capacitatea Comisiei Europene de a reduce finanțarea statelor membre pe care le consideră că încalcă „statul de drept”, un instrument puternic pe care Bruxelles-ul îl poate folosi pentru a pedepsi orice guvern ales democratic din Europa. Chiar săptămâna trecută, comisia a propus reducerea cu 7,5 miliarde de euro a finanțării Ungariei, guvernul conservator al țării fiind de multă vreme ca un spin în interiorul UE din cauza opoziției sale față de migrația în masă și a sprijinului pentru valorile tradiționale.

Pozițiile lui Meloni, în multe privințe, nu sunt diferite de cele ale premierului ungar Viktor Orbán.

„Nu există nicio mediere posibilă. Da familiei naturale. Nu lobby-urilor LGBT. Nu violenței islamului, da granițelor mai sigure, nu imigrației în masă, da lucrului pentru poporul nostru și nu finanțelor internaționale majore”, a spus Meloni la un eveniment de campanie.

Convingerile politice ale lui Giorgiei Meloni înseamnă că UE ar putea răspunde cu sancțiuni extreme împotriva Italiei dacă partidul ei ajunge la putere. Totuși, spre deosebire de Ungaria, unde populația este în mare parte în favoarea rămânerii în UE, Italia devine deja din ce în ce mai sceptică față de Bruxelles, potrivit unui sondaj. Dacă UE ar reduce finanțarea Italiei, acest lucru ar putea crea tensiuni într-o Europă deja divizată și ar putea stârni o reacție în rândul publicului italian.

„Ce este asta, o amenințare? Aceasta este o aroganță rușinoasă”, a scris pe Twitter Matteo Salvini, liderul partidului Liga din Italia. El i-a cerut lui von der Leyen să „respecte votul liber, democratic și suveran al poporului italian”.

El a mai spus la televiziunea italiană că „dacă cineva din Bruxelles se gândește să taie fondurile care aparțin Italiei, pentru că Liga câștigă alegerile, atunci trebuie să regândim această Europă”, adăugând că „acesta este bullying instituțional”.

Alegerile au loc duminică, 25 septembrie, iar sondajele arată probabil că o coaliție conservatoare va ajunge la putere, liderul partidului Frații Italiei, Giorgia Meloni, urmând să devină prima femeie prim-ministru din Italia, conform Remix News.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare