Uruguay infirmă tendinţa globală a temperaturilor record

O iarnă mai rece, un lung episod ploios: Uruguay este una dintre ţările care nu au înregistrat temperaturi record în 2024, ilustrând astfel o încălzire globală care nu este uniformă şi care nu împiedică existenţa unor ani care sunt mai reci decât alţii, informează AFP, citată de Agerpres.

Aşa cum prevedeau meteorologii de câteva luni deja şi cum s-a confirmat în cele din urmă pentru ansamblul temperaturilor de până la 31 decembrie 2024, 2024 a fost într-adevăr cel mai călduros an înregistrat vreodată de la începutul statisticilor din 1850, potrivit Observatorului european Copernicus.

Cu toate acestea, în anumite regiuni ale planetei noastre, încălzirea climei a fost compensată de scurte perioade de răcorire pe parcursul anului trecut.

În Uruguay, temperaturile au crescut cu 0,26 grade Celsius în raport cu perioada de referinţă 1991-2020, iar media anuală a fost de 18,1 grade Celsius, a declarat meteorologul Mario Bidegain, de la Institutul uruguayan de meteorologie.

Explicaţia constă în „frigul aproape istoric” pe care l-a cunoscut această mică ţară sud-americană, care a avut „aproape 2 grade Celsius mai puţin decât normalul” în iulie şi august, lunile cele mai reci din timpul iernii australe, precum şi „numeroase zile de îngheţ”, a reamintit acelaşi meteorolog.

Însă tendinţa pe termen lung în Uruguay este clară: temperatura medie pe parcursul ultimului secol a crescut cu peste 1,3 grade Celsius.

Cel mai călduros an de după 1980 a fost 2017, cu o medie termică de 18,8 grade Celsius. Potrivit calculelor făcute de Mario Bidegain, 2024 se află pe locul al optulea în clasamentul celor mai călduroşi ani înregistraţi în Uruguay.

Deşi nu a existat „nicio modificare semnificativă în ceea ce priveşte măsurătorile” în Uruguay în 2024, această ţară s-a confruntat cu „o creştere semnificativă a fenomenelor grave, atât în ceea ce priveşte cantitatea, cât şi calitatea”, a subliniat Juan Luis Perez, meteorolog şi directorul companiei specializate Nimbus.

Aceste fenomene „aproape că s-au dublat şi au devenit mai intense”, a explicat el.

Pe terasa situată la etajul al 11-lea al Palacio Salvo, celebrul monument din capitala ţării, Montevideo, mai multe vizite ghidate au trebuit să fie anulate în timpul iernii din cauza vremii nefavorabile. „A plouat mult”, a relatat Maria Eugenia Borro, unul dintre ghizii turistici din oraş.

„Clima este mai dezordonată” ca în trecut, iar „modelele (de prognoze) pe trei sau patru zile nu mai sunt la fel de fiabile ca în urmă cu câţiva ani”, a avertizat Juan Luis Perez.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare