USR a cerut încă o dată sesiune extraordinară și înscrierea pe ordinea de zi a Plenului Senatului, în data de 23 iulie, a propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii (L367/2024), proiect depus de parlamentarii USR Oana Țoiu, Radu Miruță și Irineu Darău, care, spune partidul, „repară o nedreptate majoră din noua lege PSD-PNL a pensiilor”.
Legea va intra în vigoare la 1 septembrie și, conform actualelor prevederi, cei care au muncit în condiții grele de muncă și care au contribuit mai mult pe perioada vieții active vor fi sancționați, vor pierde indirect o parte consistentă a pensiei. Inițiativa USR corectează această aberație.
Biroul Permanent al Senatului, întrunit azi, a respins, cu voturile PSD și PNL, cererea USR de suplimentare a ordinii de zi cu propunerea de convocare a unei sesiuni extraordinare pentru repararea unei nedreptăți care afectează sute de mii de oameni care au muncit o viață întreagă în condiții grele.
Senatorul USR Ștefan Pălărie, membru în Comisia pentru muncă, explică ce s-a întâmplat în ședința Biroului Permanent: „Fără niciun argument, senatorii PSD și PNL au votat împotriva discutării acestei convocări. Pe toate posturile TV, PSD nu mai poate de grija pensionarilor, dar atunci când trebuie să muncească pentru a elimina inechitățile din noua lege refuză să discute despre asta. Prefăcătorie și cinism, când e vorba de fapte”.
„Proiectul depus de noi repară nedreptatea făcută românilor care au lucrat peste 20 de ani în condiții grele de muncă – grupa I, grupa II, redenumite drept condiții speciale și condiții deosebite de muncă. Sunt acei pensionari ai României care au ținut în spate industria și lor, de la 1 septembrie, pe noua lege a pensiilor, le vor fi recalculate pensii mai mici. Cu cât au stat mai mult în activitate și au o vechime mai mare cu atât vor fi mai afectați”, declară deputata USR Oana Țoiu, membră a Comisiei de muncă din Camera Deputaților.
La rândul său, senatorul USR de Brașov, Irineu Darău, arată că, de exemplu, în județul Braşov, la Feldioara, sunt oameni care au lucrat în domeniul nuclear, care și-au pus în pericol sănătatea și acești oameni vor fi afectați de inechități începând cu 1 septembrie.
„Am venit în Parlament cu soluția potrivită și ar fi fost timp să fie votată, dar nu s-a vrut. În calitate de senator, fac un apel către Comisia pentru muncă și către conducerea Senatului să organizăm rapid o sesiune extraordinară și să fie votată această inițiativă USR care rezolvă problema. Nu se poate juca nimeni cu legea pensiilor și cu drepturile oamenilor”, spune Irineu Darău.
De asemenea, deputatul USR de Gorj, Radu Miruță, arată cum, sub conducerea politicienilor certați cu munca din PSD-PNL, România a devenit paradisul pensiilor speciale și tărâmul nedreptății.
„Pentru cei care au lucrat cu adevărat în condiții grele de muncă, PSD și PNL nu au timp. Cu noua lege a pensiilor, au dus nedreptatea la un nivel mai cinic și mai usturător: formula de calcul propusă ia banii din pensia celor care au avut grupe de muncă, adică au lucrat în condiții deosebite și speciale, și îi transferă specialilor, care nu au lucrat în condiții… speciale. Celor care au lucrat o viață în condiții grele li se anulează toate beneficiile asociate în anii deja lucrați, cei care urmează să se pensioneze primesc o pensie cu 1.500-2.000 de lei mai mică, iar celor deja pensionați le îngheață pensia pe perioada vieții. PSD și PNL au preferat vacanța și păstrarea nedreptății”, spune Radu Miruță.
USR a avertizat că, după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor și după recalculare, între 100.000 și 200.000 de români care au lucrat în condiții deosebite și speciale – în energie, metalurgie și industrii grele – vor pierde bani din pensie, chiar și peste 1.700 de lei. Noua formulă de calcul îi dezavantajează și pensiile aflate în plată vor fi înghețate pe o perioadă de timp care nu garantează că cei care au muncit din greu se bucură după retragerea din activitate de ceea ce au contribuit. De reținut că aceștia au avut contribuții mai mari în fiecare lună la sistemul de pensii tocmai ca să aibă garanția unei vârste reduse de pensionare și a unei pensii decente.
Afectați, după același model, sunt și cei care lucrează acum în condiții deosebite și speciale, care nu vor mai beneficia de reducerea vârstei de pensionare și de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată.