USR a depus amendamente la buget care prevăd alocări pentru construirea de spitale și mărirea salariilor profesorilor

USR a depus amendamente la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2022, care vizează domeniile sănătății, educației și justiției, respectiv alocări pentru acoperirea nevoilor la nivel local și național, care să rezolve, spune partidul, deficiențele principale din construcția bugetară făcută de PSD-PNL-UDMR.

Concret, aceste amendamente prevăd:

Construirea de spitale în România prin alocarea sumelor necesare, 100 milioane de lei în anul curent, pentru realizarea celor 4 spitale regionale (aferente regiunilor centru, vest, sud, sud-est) și a celui metropolitan, care nu au fost incluse inițial în lista celor 3 spitale, care vor fi finanțate din fonduri europene. De exemplu: Spitalul Regional de la Brașov are nevoie de finanțarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic: 2 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate și de 15 milioane de euro pentru proiectul tehnic: 85.000 mii lei.

Mărirea salariilor profesorilor conform Legii Salarizării Unitare din 2017 făcute de PSD, respectiv o creștere cu 16%.

Extinderea programului Masă caldă în școli la un număr de 900.000 beneficiari, adică 30% din numărul total de elevi (în prezent sunt 70.000 beneficiari). Creșterea alocării per elev cu 10% de la 10 lei/zi la 11 lei/zi de școală. Valoarea estimativă pentru anul 2022/2 semestre este de 1,6 miliarde de lei.

Finanțarea corectă a luptei anticorupție prin aducerea bugetului Ministerului Public la nivelul anului trecut + inflația prognozată, în condițiile în care, în varianta actuală de buget, a fost redus cu 19% față de anul trecut.

Alocarea corespunzătoare pentru a scăpa de toaletele din curtea școlilor. Acestea se pot construi rapid din containere modulare, așa cum în ultima perioadă au fost construite și spitale, pentru ca elevii să aibă acces la condiții igienice de secolul XXI.

Schimbarea modului de alocare a resurselor din Capitală. USR consideră că această alocare trebuie să fie echilibrată, nu să țină cont de culoarea politică a sectoarelor, ci să fie coerentă cu nevoile sectoarelor în București.

“Am văzut în bugetul aprobat, ieri, de Guvern că investițiile PNL sunt sub promisiune, astfel că, din cele 7 procente din PIB alocate investițiilor, avem numai 6,7% și aceste sume sunt făcute cu contribuție semnificativă din PNRR.

Vedem în buget că promisiunile și legile aprobate de PSD, respective creșterea salariilor și a pensiilor, aceste legi au rămas pe hârtie și mai vedem că <<România Educată>> a rămas pe hârtie. Bugetul Ministerului Educației este unul la nivelul celui de anul trecut în termeni reali.

Din aceste motive, USR depune o serie de amendamente la nivel central care să rezolve aceste deficiențe principale”, a declarat Anca Dragu, senator și vicepreședinte USR.

La rândul său, Claudiu Năsui, deputat si vicepreședinte USR, a evidențiat faptul că acest buget reflectă care sunt, de fapt, prioritățile coaliției PSD-PNL:

“Mesajul pentru români e clar și mesajul pentru activul de partid și baroni este, de asemenea: <<liber la furt, noi scădem la justiție, ne ocupăm de partea aceasta, creștem atent la servicii>>.

PSD țipa ca din gură de șarpe că Guvernul Orban și Cîțu îndatorează România. Cu acest buget, din 100 de lei cheltuiți, 15 sunt datorie, 15 va trebui să ne împrumutăm, să plătim ani la rândul dobânzi și vom fi ținuți să plătim acești bani pentru că va fi un angajament pe care îl luăm.

Și tot un angajament pe care îl luăm este ceea ce vedem cu faimosul program care a adus și la ieșirea USR de la guvernare, acest PNDL 3 care are 50 de miliarde de lei credite de angajament, adică în 2022, baronii, primarii, firmele de partid vor semna contractele, vor lua o parte din bani, dar ani la rând de acum încolo, oricare va fi configurația politică a guvernului, vom avea de plătit contracte semnate prin acest program.

Tocmai în contextul acestui program mamut, noi avem scăderi importante la Justiție. DIICOT – i se taie bugetul cu 22%, DNA – i se taie bugetul cu 6%, ÎCCJ cu 10%, Ministerului Justiției cu 9%.

Asta în timp ce, pentru Administrația Prezidențială, avem o creștere de cheltuieli cu 23%, pentru SIE cu 44%, STS își crește cheltuielile cu 36%, SPP cu 27% și SRI cu 8% și acest procent de 8% să-l ținem minte pentru că tot cu atât cresc și pensiile speciale în acest buget”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare