USR a depus o inițiativă legislativă care să nu mai permită renunțarea voluntară la titlul de doctor

Mai mulți parlamentari USR, la inițiativa senatoarei Simona Spătaru, au depus o inițiativă legislativă anti-plagiat, care să elimine posibilitatea renunțării voluntare la titlul de doctor. 

Semnatarii acesteia sunt: Simona Spătaru, Anca Dragu, Ștefan Pălărie, Irineu Darău, Silvia Dinică, Filip Havârneanu, Brian Cristian, Andrei Miftode, Liviu Toda.

Inițiativa parlamentarilor USR abrogă alin. (71) și (72) ale Art. 168 din Legea educației naționale nr. 1/2011, astfel încât cadrul legal să creeze premisele ca cel care plagiază să răspundă în fața legii, nu să se sustragă de la sancțiunile aplicabile.

Inițiatorii consideră că prin eliminarea opțiunii de renunțare voluntară la acest titlu se asigură prestigiul și încrederea în privința instituțiilor și persoanelor care coordonează și, respectiv, urmează o școală doctorală și obțin titlul de doctor.

Modificarea introdusă în Legea educației naționale, prin Ordonanţa de urgenţă 94/2014, care prevede posibilitatea de renunțare voluntară la titlul de doctor, afectează atât imaginea, cât și activitatea structurilor cu atribuții în  analizarea suspiciunilor legate de plagiat conducând la imposibilitatea aplicării legii prin simpla renunțare la titlu.

Pe parcursul doctoratului, studentul-doctorand are o serie de beneficii începând cu gratuitatea învățământului, accesarea unor resurse educative excepționale samd. În același timp, conducătorii de doctorat primesc sporuri de până la 1% pentru fiecare student-doctorand.

După obținerea acestui titlu, posesorul beneficiază de un statut academic special, vechime în muncă și spor salarial, potrivit legii.

Curtea Constituțională a României a precizat, în DECIZIA nr. 624 din 26 octombrie 2016:

„În condiţiile în care legea prevede retragerea titlului de doctor ca sancţiune pentru nerespectarea standardelor prevăzute pentru elaborarea ei, inclusiv pentru plagiat, în cazul renunţării voluntare la titlul de doctor, noile dispoziţii nu fac altceva decât să încurajeze un comportament neonest, ilicit, într-un domeniu care ar trebui să fie caracterizat de rigoare, profesionalism şi probitate etică. (…) Apare cu evidenţă faptul că legea creează premisele ca persoane suspectate de obţinerea titlului de doctor prin fraudarea procedurilor legale să preîntâmpine aplicarea unei sancţiuni renunţând voluntar la titlu. (…) Conduita ilicită de însuşire, integrală sau parţială, a unei lucrări ştiinţifice, creaţie a altei persoane, şi prezentată drept creaţie personală (…) va rămâne, aşadar, nesancţionată în virtutea dispoziţiilor legale care prevăd renunţarea voluntară la titlu.”

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare