USR a depus un proiect de lege pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale

USR, la inițiativa deputaților Claudiu Năsui și Cristina Prună, a depus în Parlament un proiect de lege pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare față de pensia contributivă.

Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensii speciale de peste 3.500 de lei și un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 și 3.500 de lei.

Pensia minimă în România este de 704 lei, iar cea mai mare pensie specială depășește 70.000 de lei, ceea ce înseamnă de aproximativ 100 de ori mai mult. O discrepanță uriașă este și între pensia medie din sistemul public, în prezent 1.247 lei, și pensia medie din sistemele speciale, care variază între 4.000 de lei și 19.000 de lei.

În plus, doar pentru primele două luni din anul 2020, statul a scos de la buget 1,6 miliarde lei, iar până la finalul anului se estimează o cheltuială cu pensiile speciale de peste 10 miliarde de lei. Bani care pot fi folosiți pentru rezolvarea unor probleme urgente, precum combaterea epidemiei de coronavirus, diminuarea efectelor economice ale acesteia, investiții în domenii vitale, începând cu Sănătatea.

Claudiu Nasui„Nu mai putem avea unii cetățeni mai „speciali” decât alții. Ne aflăm în fața unei crize de proporții majore, iar pensiile speciale sunt o mare nedreptate pentru majoritatea românilor care, de altfel, le plătesc din munca lor. România ar fi putut avea investiții în sistemul medical și în infrastuctură. În loc, avem mii de oameni care profită de apropierea lor de putere pentru a-și însuși beneficii pentru care nu au cotizat”, a declarat Claudiu Năsui.

Proiectul de lege depus de parlamentarii USR completează Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Concret, pentru veniturile din pensii sau indemnizații pentru limită de vârstă finanțate de la bugetul de stat și stabilite pe baza unei legislații speciale de până la 2.000 de lei, impozitul este 0%.

Cristina Prună„Este momentul ca măcar în fața unei astfel de provocări cum este cea cauzată de pandemia globală să restabilim echitatea. Sistemul de pensii din România are o problemă mare cu dublul standard pe care îl aplică în cazul pensiilor care nu respectă principiul contributivității. Cei care plătesc pentru pensiile speciale nu sunt și cei care beneficiază de ele, iar asta trebuia corectat demult. Asta ne propunem prin acest proiect”, a declarat Cristina Prună.

Pentru veniturile cuprinse între 2.001 lei și 3.500 de lei, impozitul este de 10%, iar pentru veniturile de peste 3.500 de lei, impozitul este de 90%, dar numai pentru acea parte din pensie obținută prin legi speciale, nu pe baza contributivității.

Astfel, se stabilește un regim fiscal care:

– menține scutirea asupra primilor 2.000 de lei din pensie.

– menține actuala cotă de impunere de 10% pentru partea contributivă a veniturilor din pensii, indiferent dacă nivelul acesteia se situează sub sau peste pragul special de impunere;

– stabilește o cotă de impunere de 10% pentru pensia specială care se situează sub pragul special de impunere;

– stabilește o cotă de impunere de 90% pentru pensia specială care se situează peste pragul special de impunere (sau peste nivelul părții contributive, dacă partea contributivă depășește pragul special de impunere).

Pragul special de impunere va fi calculat pentru fiecare an, la nivelul a cinci pensii sociale minime garantate, în prezent pensia minimă fiind 700 de lei.

Sumele încasate de stat din aceste impozite vor fi virate într-un cont distinct al bugetului de stat și întrebuințate pentru investiții în domeniul sănătății și măsuri pentru sprijinirea economiei și restabilirea echilibrului economic în urma crizei epidemice și economice cauzată de virusul SARS-COV-2.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare