marți, august 9, 2022

USR a organizat o dezbatere despre libertatea de exprimare în era „fake news”

Uniunea Salvați România a organizat, joi, la Senat, dezbaterea „Între libertatea de a spune totul și responsabilitatea de a nu spune orice”, moderată de senatorul USR George Dircă. Concluzia discuțiilor cu reprezentanții presei este că nu se impune un act normativ privind combaterea dezinformărilor și manipulărilor deoarece o intervenție legislativă ar putea degenera într-un abuz împotriva libertății de expresie.

Tema discuției a fost libertatea de exprimare a jurnaliștilor în contextul răspândirii și amplificării fenomenului „fake news”, dar și interpretarea abuzivă a prevederilor legislative existente de către autorități astfel încât este îngrădită grav libertatea de exprimare a jurnaliștilor.

„Știrile inventate sunt mai toxice ca niciodată, mai ales pentru viitorul tinerilor din România, pentru că dezinformarea îi poate face pe aceștia să-și bazeze deciziile de viitor pe o realitate inexactă și extrem de difuză. Tocmai de aceea, trebuie să ne amintim constant trei sfaturi simple pentru a ne proteja de fake news: să căutăm știrea în mai multe surse, cu identificarea datei publicării și a numelui autorului; să verificăm cifrele, statisticile prezentate în articol din alte surse și să verificăm fotografiile pentru a vedea dacă sunt reale sau fake. Am agreat împreună cu reprezentanții mass-media că o încercare de legiferare a fenomenului ′fake news‵ este dificilă, dacă nu imposibilă, deoarece este greu de definit linia de demarcație dintre libertatea de exprimare și blocarea limitată a sa”, declară senatorul USR George Dircă.

USR spune că pentru combaterea fenomenului „fake news” este nevoie de o susținere activă din partea autorităților publice, a ONG-urilor, dar și ca în cadrul programei școlare să fie introdus studiul competențelor digitale încă din ciclurile primare de învățământ pentru dezvoltarea gândirii critice a tinerilor.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner