luni, iunie 27, 2022

USR acuză Coaliția că nu a votat legislativă care ar fi permis folosirea camerelor de bord pentru amendarea celor care încalcă regulile de circulatie

USR acuză Coaliția de guvernare nu vrea drumuri mai sigure în România după ce inițiativa legislativă care ar fi permis folosirea camerelor de bord pentru amendarea celor care încalcă regulile de circulatie, respinsă de Senat.

Senatorii PNL-PSD-UDMR-AUR au votat împotriva inițiativei legislative a deputatului USR Mihai Botez care ar fi permis folosirea camerelor de luat vederi pentru sancționarea șoferilor care încalcă regulile de circulație.

Inițiativa legislativă modifică OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, introducând un nou alineat la art. 109, potrivit căruia „Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile administrației publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției, consemnându-se aceasta în procesul verbal de constatare a contravenției. Pentru constatarea contravenției este necesară și declarația pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenții și asupra autenticității și veridicității ı̂nregistrării video furnizate de către acesta”.

„În loc să găsească o soluție pentru problemă, parlamentarii PSD, PNL, UDMR, AUR au găsit o problemă la soluție: nu e poporul pregătit. Spun că ne-am pârî unii pe alții pentru orice și am crea mai multe probleme în loc să rezolvăm unele. Eu le propun celor care au camere de bord să facă sesizări către Poliție și să mă informeze și pe mine să vedem cum ar funcționa chiar și pe cadrul actual. Vreau să testăm dacă chiar suntem un popor de pârâcioși sau un popor cu spirit civic care vrea un trafic civilizat și vieți salvate”, a declarat deputatul USR Mihai Botez.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, senatorul Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a arătat că argumentele celor care se opun proiectului sunt absurde: „E o absurd să crezi că cineva ar sta tot timpul cu telefonul să filmeze în trafic. Sunt echipamente speciale, camere de bord, care nu necesită mânuirea lor în timpul condusului. Al doilea argument absurd este că folosirea camerelor ar bloca polițistul în birou, să vizioneze filmări, în loc să fie pe stradă. Dacă este, așa cum argumentează cei de la putere, că avem prea puțini polițiști activi, camerele de bord ar fi de un mare ajutor pentru prevenirea accidentelor. E bine că, măcar pentru viitor, guvernanții noștri se gândesc să facă apel la tehnologie”.

Inițiativa legislativă a fost respinsă cu 94 de voturi, senatorii PSD, PNL, UDRM și AUR votând împreună împotriva inițiativei USR, care ar fi făcut drumurile mai sigure. Inițiativa legislativă merge acum la dezbatere la Camera Deputaților, care este for decizional.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner