Mai mulţi parlamentari ai USR anunţă că vor depune în perioada următoare trei iniţiative legislative menite să stopeze „flagelul” furtului intelectual, potrivit Agerpres.
Într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului, senatorii Simona Spătaru şi Ştefan Pălărie, precum şi deputatul Cristian Seidler au vorbit despre: anularea indemnizaţiei pentru titlul ştiinţific de doctor, obligativitatea trimiterii lucrării de doctorat în format digital la Biblioteca Naţională, o mai mare transparenţă în funcţionarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), anularea posibilităţii ca un plagiator să renunţe la titlul de doctor în mod voluntar.
„Cele trei iniţiative sunt gândite de colegii de la USR PLUS să înceteze acest flagel al furtului intelectual, care este până la urmă o formă de hoţie. Suntem în perioada în care strângem semnături şi în cel mai scurt timp o să fie depuse toate cele trei modificări. Sigur în debutul primei sesiuni parlamentare vom avea în circuitul parlamentar legile de care vorbim”, a precizat Ştefan Pălărie.
Senatorul USR a atras atenţia asupra faptului că în anul 1990 existau 1.500 de români care aveau titlul de doctor, dar că până în anul 2.000 au fost acordate alte 30.000 de titluri de doctor. În intervalul 2000-2006 au fost acordate de asemenea 30.000 de titluri de doctor.
„Am ajuns să avem trei diplome de doctorat la fiecare articol citat din străinătate pentru lucrări româneşti. Avem mai mulţi doctori în ştiinţe decât conţinut intelectual de calitate. Or, acest lucru trebuie să înceteze, motiv pentru care avem în grupul de lucru pe pachetul de lege antiplagiat mai multe modificări. În primul rând ne vom opri asupra legii depozitului legal de documente. Astăzi, Biblioteca Naţională deţine câte un volum al fiecărei lucrări de doctorat. Am fost acolo în vizită – aceşti oameni ajung să nu mai aibă spaţiu, aproape, fizic, să deţină toate documentele şi cărţile publicate din România”, a spus Pălărie.