USR cere asistenţă juridică gratuită pentru victimele violenţei domestice

Deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu, a depus în Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă prin care victimele violenţei domestice să beneficieze de asistenţă juridică gratuită, pe tot parcursul procesului împotriva agresorului, până la epuizarea tuturor căilor de atac.

Noua lege presupune modificarea şi completarea art. 18 din Legea nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunii, precum şi modificarea şi completarea art. 6 lit. e) din Legea nr. 217 din 2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice. Astfel, propunerea parlamentarului USR stabileşte că „asistenţa juridică gratuită se acordă fiecărei victime pe tot parcursul procesului, în limita unei sume echivalente cu două salarii de bază minime brute pe ţară, stabilite pentru anul în care victima a formulat cererea de asistenţă juridică gratuită(…)”. De asemenea, Legea nr. 217 din 2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice este completată cu dreptul victimei violenţei domestice la „consiliere şi asistenţă juridică gratuită până la epuizarea tuturor căilor de atac, în condiţiile legii.”

„Zeci de mii de femei din România sunt, în fiecare an, victime ale violenţei. Unele dintre acestea au curaj să îşi înfrunte agresorii şi să îi denunţe, în timp ce multe rămân tăcute în propria dramă. Statisticile privind violenţa domestică sunt îngrijorătoare şi de aceea trebuie să gândim măsuri legislative care să protejeze victimele şi să îi împiedice pe agresori să recidiveze. Iniţiativa pe care am depus-o în Camera Deputaţilor îşi propune să sprijine victimele în timpul procesului împotriva agresorului şi să ofere totodată acestora încredere în justiţie. Întrucât statul român, ca semnatar al Convenţiei de la Istanbul privind lupta împotriva violenţei domestice, s-a angajat să combată fenomenul şi să protejeze drepturile victimelor. Astfel, considerăm că este de datoria acestuia să asigure un acces echitabil la judecată pentru victime. Din acest motiv, asistenţa judiciară gratuită trebuie oferită pe parcursul întregului proces, până la epuizarea căilor de atac.”, a explicat deputatul USR.

La momentul actual, victimele violenţei domestice au dreptul să beneficieze de asistenţă juridică pentru prima înfăţişare în instanţă, potrivit prevederilor Legii nr. 211/2004. Practica ne arată că asistenţa juridică pe care o primesc la momentul actual este insuficientă pentru nevoile victimelor. În marea majoritate a cazurilor, victimele care beneficiază de asistenţă juridică gratuită nu au o întrevedere în care să discute dosarul lor cu avocatul care le apără interesele în instanţă.

Societatea civilă care lucrează cu victimele violenţei domestice reclamă că avocaţii petrec doar câteva minute studiind dosarul înainte de înfăţişarea în faţa judecătorului şi că nu interacţionează deloc cu victimele.

Prin urmare, aceştia nu reuşesc să înţeleagă întregul fenomen al abuzului la care au fost supuse victimele şi nu reuşesc să formuleze argumente de natură să convingă fără echivoc judecătorii. Ba mai mult, odată încheiat procesul, avocatul care acordă asistenţă juridică gratuită nu mai are obligaţia de a informa victima că poate depune un apel la hotărârea instanţei, nici nu ajută în vreun fel la redactarea acestuia.

În cazul în care victima pierde procesul, este obligată să suporte cheltuielile de judecată, inclusiv onorariul avocatului, onorariul avocatului acuzatului (dacă instanţa dispune acest lucru), precum şi oricare alte cheltuieli de judecată pe care instanţa le-ar putea dispune.

Potrivit unui raport al Centrului Filia, 33 de femei au fost ucise de parteneri, foşti parteneri sau membri ai familiei în primele 8 luni ale anului trecut. Peste 400 au fost ucise în ultimii opt ani. În fiecare an, poliţiştii înregistrează între 25.000 şi 30.000 de fapte de violenţă în familie. În aceste cazuri, peste 90% dintre agresori sunt bărbaţi, iar 80 la sută dintre victime sunt femei şi fete. Mii de ordine de protecţie sunt emise anual de autorităţi, însă de multe ori se dovedesc inutile în condiţiile în care agresorii nu pot fi monitorizaţi.

Doar anul trecut, peste 30% dintre ordinele de protecţie au fost încălcate. Soluţia este un pachet de măsuri ferme pentru stoparea violenţei asupra femeilor, care ar porni de la monitorizarea electronică a agresorilor şi ar trebui să ajungă până la protejarea reală a victimelor violenţei.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare