USR cere Guvernului să oprească spirala scumpirilor și propune o listă de soluții

1 iulie 2024 a venit cu noi scumpiri la carburanți, care vor atrage o listă foarte lungă de creșteri de prețuri. Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, atrage atenția că toți contribuabilii de bună-credință au primit factura pentru creșterile de cheltuieli ale statului și că actualul Executiv nu ia măsurile necesare pentru a opri creșterile de prețuri.

Guvernul crește acciza la carburant pentru ca statul să câștige pe zi, în medie, încă 6 milioane de lei. Jumătate din prețul pe care îl plătim la pompă înseamnă taxe și accize, bani pe care statul îi ia de la oamenii care muncesc cinstit și sunt din ce în ce mai cocoșați de taxe și scumpiri.

USR face apel la PSD-PNL să nu mai crească taxele și accizele, să reducă cheltuielile și să reducă taxarea muncii, pentru a nu-i împovăra în continuare pe salariați și antreprenori. În loc să alimenteze creșterea prețurilor pentru a strânge mai mulți bani la buget și în loc să crească taxele și impozitele, Guvernul ar putea tăia cheltuielile inutile.

„Toate creșterile de cheltuieli de la stat se plătesc din banii noștri. Acum este unul dintre momentele în care contribuabilii primesc factura pentru toate creșterile de cheltuieli ale statului. Marcel Ciolacu a crescut enorm cheltuielile cu scheme de afaceri pe banii statului, sinecuri și activ de partid angajat la stat. La ASF, primesc 16 salarii pe an de mii de euro net pe lună. Toate astea se plătesc din banii contribuabililor. Creșterea accizei înseamnă că statul va lua fiecărui român 20 de lei în plus la fiecare plin. Și de aici vor urma scumpiri în lanț la toate produsele”, spune deputatul USR Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

Deși premierul Ciolacu zice că nu mai cresc taxele, minte cu nerușinare, acciza este o taxă și o plătim noi direct – atunci când alimentăm cu carburant – și indirect prin creșterea prețurilor la produse și servicii. Să nu ne mirăm dacă în lunile următoare INS va raporta o creștere a inflației.

„Nu vă lăsați păcăliți de retorica Guvernului, care spune că reprezentanții UE ne impun creșterea taxelor. UE recomandă, nu obligă. Dar Guvernul alege ce îi place lui. De ce să aleagă să scadă cheltuielile statului? Avem peste 1.400 de companii de stat – cel mai mare număr din UE, dintre care doar 60 sunt listate la bursă. Aceste găuri negre nu mai trebuie să existe, ele trebuie vândute sau închise, după caz. Dar dacă ar face asta, PSD și PNL nu ar mai avea de unde mulge banii contribuabilului”, arată senatoarea USR Adina Săniuță, membră a Comisiei pentru buget-finanțe din Senat.

USR a propus în repetate rânduri soluțiile potrivite pentru a opri această spirală a scumpirilor care scad de la zi la zi calitatea vieții în România:

•⁠ ⁠Oprirea risipei și folosirea banilor publici în interesul oamenilor care plătesc taxe și impozite. Prin cheltuielile aberante cu pensiile speciale și sinecurile pentru oamenii de partid, Guvernul nu face altceva decât să arunce și mai mult gaz pe focul inflației, iar prețurile continuă să crească.
•⁠ ⁠Reducerea taxelor pe muncă. Munca cinstită trebuie răsplătită corect, iar salariile trebuie să crească astfel încât oamenii să facă față scumpirilor.
•⁠ ⁠Atragerea celor 28 de miliarde de euro din PNRR pentru digitalizarea de școli, construirea de spitale noi și finalizarea autostrăzilor. Guvernul PSD-PNL riscă să piardă acești bani pentru că refuză să facă reformele necesare.
•⁠ ⁠Mai multe investiții, mai puține împrumuturi. România are nevoie de un buget echilibrat. Guvernul trebuie să împrumute mai puțin, iar banii să-i direcționeze în investiții.
•⁠ ⁠Stabilirea unui calendar clar, cu termene și pași concreți, de dereglementare a prețurilor la energie. Încurajarea prosumatorilor, investiţii în capacităţi noi de producţie care înseamnă facturi corecte la energie pentru consumatori, dar şi oportunitate de dezvoltare economică extraordinară pentru România.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare