Liderii USR se plâng că n-au fost chemați la negocieri de către cei de la PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale, dar atunci când au fost invitați au ales o metodă inedită de negociere: au lăsat o listă de 8 priorități pe masa coaliției și au plecat. Pe lista USR figurează 8 priorități, printre care și solicitarea ca toate partidele pro europene să îi ceară demisia lui Klaus Iohannis, pe 21 decembrie, după ce își termină mandatul, scrie solidnews.ro.
Într-o listă de 8 puncte, cei de la USR solicită îndeplinirea tuturor pentru ca ei să decidă să fie în continuare la guvernare.
USR solicită trimiterea Legii Bugetului în Parlament, asta deși în prezent suntem în plin schimb de legislatură. Noul Parlament a fost convocat pe 20 decembrie și până se organizează este foarte greu de dezvătut Legea Bugetului.
De asemenea, USR a solicitat demiterea șefului AEP, Toni Greblă. Tot în domeniul electoral, cei de la USR au cerut constitutuirea unei comisii de anchetă pentru alegerile prezidențiale și pentru a preveni influențele străine.
Cei de la USR au solicitat demiterea de urgență a conducerilor serviciilor secrete din România, dar aici este apanajul președintelui, nu al Parlamentului sau Guvernului.
USR solicită votarea legii privind depolitizarea și profesionalizarea Curții Constituționale a României.
Un al punct pe lista USR este ca toate partidele pro europene să ceară demisia președintelui Klaus Iohannis pe data de 21 decembrie, atunci când îi expiră mandatul.
De asemenea, USR solicită demararea de urgență a referendumului ”Fără penali în funcții publice”.
Cele opt puncte anunțate sunt:
– adoptarea bugetului în Parlament până luni
– demiterea președintelui AEP
– comisie de anchetă privind anularea alegerilor și influențele străine și demiterea șefilor serviciilor secrete, precum și constituirea unui grup de lucru pentru legislația serviciilor pentru a asigura un control civil
– depolitizarea CCR
– OUG imediată pentru măsuri fiscale pentru anul viitor
– toate partidele din coaliție să ceară demisia președintelui Iohannis la data încetării mandatului
– alegerea președintelui Senatului care să devină președinte interimar până la alegerile prezidențiale
– organizarea referendumului pentru fără penali în funcții publice.