USR depune un nou proiect de lege pentru a deschide curțile școlilor și pentru a oferi copiilor șansa de a se juca într-un mediu sigur. Prima lege depusă de USR în acest sens a fost adoptată cu unanimitate de Parlament, dar a fost blocată de Guvernul Ciucă printr-o sesizare la Curtea Constituțională.
„Generația de Aur s-a născut în curtea școlii. Să ne amintim că generații întregi de copii au bătut mingea în curtea școlii fiind, pe rând, Dobrin, Hagi, Răducioiu, Lăcătuș, Stelea, Belodedici și, mai aproape de noi, Rădoi, Chivu, Mutu. Astăzi, cei mai mulți copii și tineri nu-și pot imagina că s-ar putea juca în curtea școlii în afara orelor. Vorbim aici și de baschet, ping-pong, tenis, badminton și multe alte jocuri. Cu câteva excepții notabile, primarii și autoritățile locale insistă să mențină lacătul pe terenurile de sport din curtea școlii și interzic accesul copiilor în zilele libere și în vacanțe, folosind diferite pretexte. Sincer, aici s-a pierdut prima bază de selecție pentru fotbal și pentru sport în general. Nu poți face performanță dacă nu le oferi copiilor și celor tineri un loc unde să se joace în siguranță. E dreptul lor. Iar legea spune, încă din anul 2000, că pot utiliza în mod gratuit această resursă. Problema e cu acest «pot». Autoritățile locale pot, dar nu vor. Pot închiria infrastructura sportivă școlară pe bani grei, dar nu pot lăsa copiii să se joace în curtea școlii în zilele de weekend sau în vacanțe. Asta este o mare ipocrizie și o mare pierdere pentru toată lumea”, declară deputatul USR Tudor Pop.
USR a depus în mai 2021 primul proiect pentru acces liber pe terenurile de sport din școli, dar, după ce a fost adoptat de Parlament, proiectul a fost atacat la Curtea Constituțională de premierul Nicolae Ciucă. Decizia CCR din aprilie 2022 a însemnat ca milioane de copii să nu se poată juca într-un mediu sigur, ci să se joace în continuare printre mașini, în locuri periculoase.
„Suntem la a doua încercare de a rezolva această problemă. Pe fond, susținem același lucru, pe formă am oferit mai multă claritate. Astfel, am extins articolul care spune că bazele sportive proprii pot fi puse la dispoziție, gratuit sau cu plată, comunităților locale, persoanelor fizice sau juridice, cu precizarea că accesul se poate face doar pe baza unui regulament de acces și utilizare, elaborarea acestui regulament fiind, de altfel, atributul autorităților locale. Totodată, am întărit ideea de acces gratuit la curțile și terenurile de sport exterioare, domnule Cîmpeanu, ce aparțin unităților de învățământ, solicitând autorităților să respecte art. 3 alin. 1 din Legea Educației Fizice și Sportului, care prevede că aceste entități au obligaţia să sprijine sportul pentru toţi şi sportul de performanţă şi să asigure condiţiile organizatorice şi materiale de practicare a educaţiei fizice şi sportului în comunităţile locale. Și, evident, am introdus un termen de 30 de zile de la promulgare pentru elaborarea regulamentului de acces și funcționare”, precizează deputatul Tudor Pop.
România este codașă între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește practicarea sportului și mișcării. Statisticile Eurostat din 2019 ne indică, de exemplu, că doar 8% dintre români practică un sport, în timp ce media europeană este de 44%. Conform aceluiași Eurobarometru, 63% din populația României nu face niciodată exerciții fizice sau sport. Cea mai mare parte a activității fizice se desfășoară în medii informale, cum ar fi parcuri și în aer liber (40%) sau acasă (32%) ori pe traseul dintre casă și serviciu, școală sau magazine.
Situația a fost agravată de ultimii doi ani de pandemie, în care lipsa activităţii fizice şi a relaţionării socio-afective a generat efecte negative asupra dezvoltării şi stării de bine a copiilor, prin inactivitate şi sedentarism, prelungirea timpului de utilizare a diverselor ecrane, afectarea somnului şi alimentaţiei. Ceea ce conduce, mai departe, la creşterea în greutate, probleme cu vederea, musculatura, postura şi scăderea densităţii masei osoase, dar și afectarea sănătăţii psihice, prin apariţia sentimentelor de frică, anxietate, iritabilitate şi nervozitate, intoleranţă la reguli şi schimbări frecvente de dispoziţie.
Actuala legislație permite accesul copiilor și al adulților pe terenurile de sport ale școlilor, gratuit sau cu plată, lăsând la latitudinea autorităților locale și directorilor unităților de învățământ preuniversitar modul în care deschid curțile școlilor și cui anume. Cu toate acestea, în ultimii cinci ani au existat mai puțin de 10 hotărâri de consiliu local care au reglementat accesul pe terenurile sportive aflate în aer liber, responsabilitățile ce revin unităților de învățământ, utilizatorilor, programul de acces, precum și sancțiunile care se impun în cazul nerespectării HCL.
Decizii în acest sens au fost luate de primarul Brașovului, Allen Coliban, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, și primarul orașului Victoria (Brașov), Camelia Bertea, fiind astfel deschise porțile a zeci de școli.