Decizia PSD și PNL de a amâna până după alegerile parlamentare votul prin care resping proiectul USR de limitare a numărului de mandate pentru șefii serviciilor secrete înseamnă un abuz fără seamăn și o bătaie de joc la adresa instituției Parlamentului, spune Uniunea.
„PSD și PNL își bat joc de Parlament. Este a doua săptămână când PSD și PNL nu au supus la vot proiectele cu rapoarte de respingere dezbătute lunea trecută. Și asta doar pentru a nu vedea cetățenii, acum, înainte de alegeri, cum votează PSD și PNL împotriva propunerii USR de limitare a mandatelor șefilor serviciilor secrete. Întâi au făcut drept-culcat și au vrut să respingă rapid proiectul, pentru că o mare parte din cei de la PSD și PNL, în frunte cu Ciolacu și Ciucă, primesc ordine din «pădure», au epoleții pe sub haină și le zdrăngăne. Apoi, și-au dat seama că i-ar încurca în campanie un vot împotrivă și, comițând un nou abuz, de o gravitate extremă, au împins votul pe proiectul USR tocmai pe 3 decembrie”, declară Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.
Proiectul depus de deputatul USR Emanuel Ungureanu pentru limitarea la maximum 8 ani a mandatului șefilor SRI, SIE, SPP, STS, DGPI și DGIA a fost dezbătut lunea trecută, dar nu a fost supus votului plenului nici marțea trecută, nici astăzi.
„Ciolacu și Ciucă sunt controlați de șefii serviciilor secrete. Dovada? Au blocat până după alegerile parlamentare proiectul USR de limitare a mandatelor șefilor serviciilor secrete. În România condusă de PSD și PNL nu există un control civil real asupra șefilor instituțiilor de forță. Reamintesc că Lucian Pahonțu, șeful SPP, este cel care a cerut dotări de lux în numele lui Iohannis pentru vila din Aviatorilor și tot acest demers a fost secretizat în mod abuziv. De aceea este în fruntea SPP de 20 de ani Pahonțu, pentru că servește interesele politicienilor leneși, precum Iohannis, în schimbul păstrării puterii și privilegiilor”, afirmă deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Proiectul prin care li se interzice cadrelor militare și angajaților civili ai SRI să desfășoare activități de consultanță sau asistență timp de 20 de ani după încetarea activității, inițiat tot de deputatul USR Emanuel Ungureanu, a primit raport de respingere din partea comisiilor parlamentare controlate de PSD și PNL, dar și a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Și acest proiect a fost pus pe ordinea de zi, spre respingere, dar a fost lăsat, apoi, să treacă tacit de Camera Deputaților tocmai pentru că PSD și PNL nu vor să-și asume în campanie votul explicit în favoarea celor din servicii.