USR: Eliminarea pensiilor speciale nu mai este pe lista de priorităţi a PNL

Programul de guvernare depus de premierul desemnat arată că echipa Ciucă nu îşi asumă eliminarea pensiilor speciale, acuză USR, care spune că nu mai departe de acum câteva săptămâni, în comisiile de specialitate din Parlament a fost un nou vot PNL-PSD împotriva desfiinţării unei categorii de pensii speciale, cea a primarilor de data aceasta.

„De ce pentru unii se găsesc mereu bani? Pensiile speciale aproape că s-au dublat în câţiva ani de zile. De la nişte sume mari au ajuns la sume astronomice. Iar asta luând în calcul doar lunile ianuarie-septembrie ale fiecărui an. Şi urmează să explodeze şi mai rău, fiindcă în curând vor intra şi primarii pe lista pensionarilor speciali pe care îi susţinem din banii contribuabililor. În campania electorală toate partidele clamau că vor elimina pensiile speciale unul mai repede decât altul. S-a dus campania, s-a dus şi promisiunea. În programul de guvernare care va fi supus la vot săptămâna asta nici măcar nu se mai vorbeşte despre pensiile speciale. A dispărut total curajul din campania electorală. A rămas doar USR care să vrea să le elimine”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.

În 2021, doar pentru perioada ianuarie-septembrie, s-au cheltuit de la bugetul de stat pentru pensiile speciale 8,123 miliarde lei. Spre comparaţie, tot pe primele nouă luni din anul 2020, pensiile speciale au mâncat din bugetul de stat 7,502 miliarde lei.

În perioada ianuarie-septembrie 2016 pensiile speciale plătite în România însumau 4,462 miliarde lei. Cu alte cuvinte, în doar cinci ani, cheltuielile cu pensiile speciale au crescut cu 82%.

„În ultimii ani am fi putut implementa un program gradual de scădere a poverii fiscale pentru români şi am fi putut să scoatem milioane dintre ei din sărăcie. Dar vechea clasă politică ne tot spune că ‘nu sunt bani’ ca să mai lăsăm şi românilor care îi muncesc. Oare chiar nu sunt bani? Sau sunt bani, dar nu sunt suficienţi şi pentru asta, şi pentru a plăti pensiile speciale de miliarde de lei, şi pentru a creşte sinecurile la stat, şi pentru contractele cu dedicaţie pe programe tip PNDL?”, mai declară deputatul USR Claudiu Năsui.

În luna octombrie, proiectul USR pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale primarilor şi preşedinţilor de CJ a primit raport de respingere în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Urmează votul în plenul Camerei.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare