Deşi pozează în partide interesate să rezolve problema natalităţii şi au promis în campanie că sprijină tinerele familii, PSD şi PNL îi lasă pe părinţii cu bebeluşi fără resursele necesare să ţină pasul cu costurile tot mai ridicate, spune USR.
Proiectul USR care vizează indexarea cu rata inflaţiei a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a stimulentului de inserţie a primit punct de vedere negativ de la Guvernul PSD-PNL, pe motiv că sumele acordate părinţilor ar ameninţa stabilitatea macroeconomică şi ratingul de ţară al României.
„Avem cele mai puţine naşteri din ultimii 134 de ani şi o inflaţie galopantă şi, totuşi, soluţiile USR pentru familiile cu bebeluşi sunt absurd blocate de coaliţia nedreptăţii. Preţul la hrană este cu 20% mai mare, în medie, din cauza inflaţiei, iar plafonul indemnizaţiei nu a mai fost actualizat de 6 ani. Sute de mame ne-au cerut sprijinul pentru că nu pot ţine pasul cu noile costuri, ele nu cer pomană, ci dreptul lor obţinut prin muncă şi plata taxelor la stat”, declară deputata USR Oana Ţoiu.
USR a depus, la finalul lunii ianuarie 2023, un proiect de lege prin care părinţii să primească mai mulţi bani, fie că sunt în concediu pentru creşterea copilului, fie că aleg să se reîntoarcă la serviciu.
Proiectul, iniţiat de deputatele USR Oana Ţoiu şi Monica Berescu, prevede actualizarea anuală, în funcţie de inflaţie, a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a stimulentului pe care îl primesc părinţii care decid să se întoarcă mai repede la serviciu. Spre exemplu, stimulentul de inserţie ar ajunge la 1.707 lei (în loc de 1.500 lei, pentru părinţii care se întorc la serviciu până împlineşte copilul 6 luni, respectiv 1 an în situaţia copilului cu dizabilităţi) sau la 740 lei (în loc de 650 lei, pentru părinţii care se întorc după ce copilul a împlinit 6 luni, respectiv 1 an în situaţia copilului cu dizabilităţi).
„Proiectul mai prevede dublarea perioadei în care părinţii pot opta pentru întoarcerea la serviciu. Adică, stimulentul de 1.707 lei să se acorde părinţilor dacă se întorc la muncă până împlineşte copilul 12 luni, respectiv 2 ani în cazul copilului cu dizabilităţi”, precizează deputata USR de Iaşi Monica Berescu.
În punctul de vedere negativ aprobat în şedinţa de miercuri, Guvernul PSD-PNL îşi justifică refuzul arătând că măsurile „ar influenţa negativ ţinta de deficit bugetar, stabilitatea macroeconomică şi ratingul de ţară în relaţia cu organismele financiare internaţionale”. Cu alte cuvinte, banii pe care i-ar primi părinţii în plus pentru creşterea copilului reprezintă ameninţarea la stabilitatea macroeconomică şi ratingul de ţară, în timp ce sinecurile inventate de PSD şi PNL pentru activul de partid, inclusiv super-agenţia prin care Marcel Ciolacu vrea să controleze companiile de stat, nu.